Hlavní obsah

Trump je ochoten jednat se Severní Koreou přímo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump informoval svého jihokorejského protějška Muna Če-ina, že jsou Spojené státy za určitých okolností ochotny jednat přímo se severokorejským režimem Kim Čong-una. Ve středu o tom informoval Bílý dům. Až dosud přitom Trump trval na tom, že rozhovory nejsou možné, dokud se KLDR nevzdá svého jaderného programu.

Foto: Kevin Lamarque/KCNA, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Článek

„Spojené státy jsou otevřeny dialogu se Severní Koreou ve správný čas a za příhodných podmínek,“ cituje agentura Reuters prohlášení Bílého domu.

Korejská krize doznává po měsících eskalace v posledních dnech jistého uklidnění. Severní Korea se rozhodla vyslat na nadcházející olympiádu, pořádanou Jižní Koreou, svou výpravu, [celá zpráva] obě země se dohodly na obnovení horké linky pro případ vojenského problému [celá zpráva] a po více než dvou letech navíc došlo  na setkání delegací z obou stran demilitarizované zóny. [celá zpráva]

Mun Če-in v úterý o výsledku jednání se zástupci severokorejského režimu Trumpa telefonicky informoval.

Jaderný Kim

Příčinou krize na Korejském poloostrově je severokorejský jaderný program. Americký prezident Donald Trump se nechal opakovaně slyšet, že Spojené státy nepřipustí, aby se režim Kim Čong-una vyzbrojil jaderným arzenálem a stejné rétoriky se drží i američtí a evropští spojenci v regionu - Jižní Korea a Japonsko.

Kim Čong-un ale chápe svůj jaderný arzenál jako pojistku proti svržení svého režimu. Hlavice, které je možné umístit na balistické střely, už navíc nejspíš má, nebo k nim má velmi blízko.

Reklama

Výběr článků

Načítám