Hlavní obsah

Čína přestane do Severní Koreje vyvážet ocel a vozidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v souladu s novými přísnými sankcemi Rady bezpečnosti OSN proti Severní Koreji zakáže od 6. ledna do KLDR vyvážet ocel, průmyslové stroje a vozidla. Dále omezí export ropy a ropných produktů do Severní Koreje. V pátek to oznámilo čínské ministerstvo obchodu.

Foto: Jacky Chen, Reuters

Severokorejští vojáci u hranic s Čínou

Článek

Čínské ministerstvo podle agentury Reuters uvedlo, že zakáže dovoz severokorejských potravin, strojů a některých dalších druhů zboží. Čína k tomuto kroku přistoupila poté, co v prosinci Rada bezpečnosti jednomyslně odhlasovala nové sankce vůči KLDR za její poslední test mezikontinentální balistické rakety.

Dodržování sankcí ze strany Číny je klíčové, protože Severní Korea přes ni realizuje kolem 90 procent svého zahraničního obchodu. Čína je také nejbližším diplomatickým spojencem KLDR, v poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad severokorejskými testy zbraní.

Čínští vůdci ale varují před příliš drastickými opatřeními vůči KLDR z obav, že by pád režimu diktátora Kim Čong-una mohl vést k mohutnému přílivu severokorejských uprchlíků na čínské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám