Hlavní obsah

Unášeny, zotročovány, verbovány. Stále víc dětí slouží ve válce jako zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti se stále častěji stávají prostředkem pro válečné účely. Ve své zprávě shrnující uplynulý rok to uvedl Dětský fond OSN (UNICEF). Děti jsou verbovány do vojenských formací, jsou nuceny stát se sebevražednými útočníky anebo bývají využívány jako lidské štíty. Na zprávu upozornil britský list The Guardian.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Podvyživená holčička v Jemenu

Článek

Dětský fond upozornil, že válčící strany velmi často nehledí na mezinárodní právo a děti se rutinně stávají terči útoků. Znásilňování, nucené sňatky, únosy, zotročování jsou standardní taktikou v konfliktech v Iráku, Sýrii, Jemenu, Nigérii, Jižním Súdánu i Barmě.

Některé děti unesené extremisty jsou po vysvobození znovu zneužity příslušníky ozbrojených sil. Jiné se stávají oběťmi nepřímo, když trpí hladem, podvýživou, nemocemi ve válečných zónách s nedostatkem potravin, vody a hygienických prostředků.

Kvůli bojům nemohlo v letošním roce docházet do školy 27 miliónů dětí.

Radikálové Boko Haram působící v Nigérii, Čadu, Nigeru i Kamerunu jen za letošek přinutili 135 dětí k tomu, aby se staly živými bombami. V Somálsku bylo za 10 měsíců roku povoláno do boje téměř 1800 dětí. V Jemenu jich za tři roky války přišlo nejméně 5000 o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám