Hlavní obsah

Kvůli korejské krizi rozmístilo Rusko u Vladivostoku antirakety S-400

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nová divizní uskupení antiraket S-400 budou od pátku rozmístěna ve Vladivostoku, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany. V plné službě budou v pátek. Na Dálném východě jsou rozmístěny kvůli rostoucímu napětí v Severní Koreji.

Foto: Profimedia.cz

Ruský systém protiraketové obrany S-400 na přehlídce

Článek

Podle zprávy ministerstva obrany budou 22. prosince „kvůli ochraně východní i západní hranice Ruské federace do bojové služby uvedena nová divizní uskupení protivzdušné ochrany S-400 triumf ve Vladivostoku v Primorské oblasti a Zelenegorsku u Petrohradu v Leningradské oblasti“.

Interfax poznamenal, že podle expertů se rakety rozmisťují na Dálném východě v době eskalující korejské krize. Vladivostok leží jen 120 kilometrů od severokorejských hranic.

Severní Korea výrazně pokročila ve vývoji jaderných zbraní a raket, což Moskva opakovaně odsoudila. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden na výroční tiskové konferenci prohlásil, že jeho země jaderný status Severní Koreje neuznává.

Současně obvinil Spojené státy, že k pokračování raketového a jaderného programu Severní Koreu vyprovokovaly. [celá zpráva]

V Pchjongjangu minulý čtvrtek poprvé zasedla rusko-severokorejská vojenská komise, která podle oficiální zprávy jednala o ”předcházení nebezpečným vojenským aktivitám”. Dokument o vytvoření komise KLDR a Rusko podepsaly v roce 2015.

Ruské antirakety mohou nejen likvidovat severokorejské balistické rakety, které by však KLDR jen těžko namířila na Rusko, ale i střely a letadla mířící na Severní Koreu. Systém používá více typů antiraket, klasická 9M96E2 má dostřel 120 km, ale 48N6 250 km a 40N6 dokonce 400 km.

Reklama

Výběr článků

Načítám