Hlavní obsah

Jihokorejské stíhačky odstartovaly proti pětici čínských vojenských letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejské stíhačky v pondělí vzlétly proti pěti čínským bojovým letadlům, která vletěla do bezpečnostní zóny KADIZ. V té Jižní Korea vyžaduje identifikaci strojů. Další stíhačky byly připraveny odstartovat.

Foto: Republic of Korea Air Force/Yonhap, Reuters

Bojová letadla F-35B americké námořní pěchoty a F15K jihokorejského letectva během společného cvičení v Koreji

Článek

Čínská letadla byla v zóně KADIZ zjištěna jihozápadně od ostrova Jo-do, jenž je známý také jako útes Socotra, v 10.10 místního času (2.10 SEČ) a zónu opustila ve 13.47, uvedla podle jihokorejského spojeného štábu agentura Jonhap. „Naše armáda potvrdila, že to jsou čínská vojenská letadla,“ dodal štáb v prohlášení.

Podle něj šlo o dva bombardéry, dvě stíhačky a průzkumné letadlo.

Jihokorejské stíhačky podnikaly „běžná taktická opatření“, dokud čínská letadla neodlétla. Další stroje KF-16 a F-16K byly připraveny ke startu.

Jihokorejci se také spojili s Číňany. „Hovořili jsme s čínskou stranou přes horkou linku a ta řekla, že operace byla součástí běžného cvičení,“ uvedl štáb.

U Jo-do ležícího v Jihočínském moři jiho-západo-jižně od ostrova Čedžu se překrývají zóny, kde požaduje identifikace letadel Čína a Jižní Korea i Japonsko.

Foto: Mapy.cz

Identifikační zóny pro letadla vyhlášená Jižní Koreou, Čínou a Japonskem

Zóny identifikace ADIZ nejsou zakotveny v mezinárodním právu, slouží k získání dostatku času pro reakci na případný útok. Korejská republika ji ustavila za korejské války v roce 1951, původně ale oblast ostrova Jo-do nezahrnovala. Ten do ní byl zařazen až v roce 2013, když si Čína začala klást nároky na sporná území v oblasti Východočínského moře a ustavila v listopadu 2013 svou rozsáhlou zónu ADIZ zasahující do oblasti u ostrova a u souostroví Senkaku, na které si klade nárok Japonsko. [celá zpráva]

Na Jo-do si neklade žádná země nárok, ale Korea, Čína i Japonsko ji považují za součást své námořní, výlučné ekonomické zóny. Moře jsou v místě bohatá na ryby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám