Hlavní obsah

Severokorejskou raketu viděla posádka dopravního letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka hongkongských aerolinií Cathay Pacific byla minulý týden svědkem návratu nové severokorejské balistické rakety do atmosféry. Letecká společnost to podle televize CNN oznámila v pondělí. Letadlo směřující ze San Franciska do Hongkongu podle ní bylo v bezpečné vzdálenosti.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokorejská mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15

Článek

Letoun se zrovna nacházel v blízkosti Japonska. „Ačkoli se letadlo nacházelo daleko od místa události, posádka podle předpisů informovala japonskou vzdušnou kontrolu. Let pokračoval podle plánu a nebyl nijak narušen,“ uvedly aerolinie.

Společnost dodala, že s relevantními institucemi spolupracuje při vyšetřování. Přesměrování leteckých linek v oblasti v plánu nemá. „Jsme na pozoru a situaci přehodnocujeme podle vývoje,“ uvedla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un sleduje odpalování raketVideo: Reuters

Severní Korea minulou středu zkušebně odpálila svoji nejpokročilejší mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. KLDR tvrdí, že je s ní schopna zasáhnout celé území USA. Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že Severokorejci prokázali, že mohou udeřit „kdekoliv na světě“.

Raketa letěla téměř hodinu, než spadla do moře u pobřeží Japonska. [celá zpráva]

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si prohlíží raketu Hwasong-15 na novém devítiosém tahači

Letecké společnosti dodržují bezletovou zónu v bližším či vzdálenějším sousedství Severní Koreje. Letos v srpnu ji rozšiřovala francouzsko-nizozemská Air France-KLM poté, co testovaná severokorejská raketa proletěla jen zhruba sto kilometrů od jejího letadla směřujícího z Tokia do Paříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám