Hlavní obsah

V Bangladéši papež použil poprvé během asijské cesty termín Rohingové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Papež František se v pátek v bangladéšské metropoli Dháce sešel se skupinou muslimských Rohingů, kteří utekli před násilím ze sousední Barmy. Poprvé při své asijské cestě přitom použil výraz Rohingové, který buddhistická většina v Barmě odmítá a v Barmě je papež na žádost místních katolických kruhů nepoužil.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež František s rohinžskou uprchlicí

Článek

„Boží přítomnost dnes se nazývá Rohinga,“ řekl papež při schůzce s Rohingy během ekumenického a mezikonfesijního náboženského setkání v arcibiskupské rezidenci v Dháce. Podle agentury AP na schůzku přijelo 16 Rohingů - 12 mužů, dvě ženy a dvě dívky. Do Dháky byli dopraveni z bangladéšského města Cox's Bázár, v jehož oblasti se nachází většina uprchlických táborů včetně improvizovaných. Od konce srpna do oblasti uteklo 620 000 Rohingů před čistkou vedenou barmskými armádními jednotkami.

Papež si s každým z Rohingů potřásl rukou a pravil: „Jsem při vás, ta situace je velmi těžká.“ Požádal je o odpuštění. Ve jménu všech, kteří vás pronásledovali a kteří vám ubližovali, váš žádám o odpuštění. „Dovolávám se vašich velkých srdcí, abyste nám poskytli odpuštění, o něž žádáme.“ S pomocí tlumočníka si také vyslechl jejich příběhy.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež na mezináboženském setkání na arcibiskupství v Dháce

Papež se v Barmě termínu vyhnul

V Barmě, kterou František navštívil v předchozích dnech, vyzval papež k respektování práv všech etnik a k náboženskému dialogu. Ani jednou za svůj čtyřdenní pobyt ale veřejně nevyslovil označení Rohingové, za což ho kritizovaly organizace na ochranu lidských práv i sami příslušníci tohoto utlačovaného etnika. V Barmě je termín odmítán, vedení země tvrdí, že jde o Bengálce, kteří se nelegálně přistěhovali na území Barmy v době, kdy byl pod britskou správou. [celá zpráva]

O to, aby na veřejnosti nepoužíval termín Rohingové, papeže předem požádali barmští katoličtí duchovní. Měli obavy, že by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády. [celá zpráva]

Vysvěcení kněží

V bangladéšské metropoli Dháce papež František také vysvětil 16 kněží. Mše v místním parku se zúčastnilo více než 100 000 katolických věřících, informovala agentura Reuters.

Bangladéš je převážně muslimská země, katolíci tam představují jedno procento ze 169 miliónů obyvatel. Podle agentury AP ale katolická církev v zemi řídí síť škol, sirotčinců a zdravotnických zařízení a těší se relativní svobodě, ačkoli někteří křesťanští misionáři dostávají výhrůžné dopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám