Hlavní obsah

Video ukazuje dramatický útěk severokorejského vojáka pod palbou

– Soul • Aktualizováno
Novinky, rei

Velitelství OSN (UNC) dohlížející na příměří na Korejském poloostrově zveřejnilo video z dramatického útěku severokorejského rotmistra na Jih přes ostře střeženou hranici a pod palbou jeho kolegů. Na záběrech je kromě jiného vidět, že zběh měl velké štěstí, že přežil, neboť do něj další vojáci stříleli zblízka. Velitelství OSN poukázalo, že Severokorejci při tom porušili podmínky příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video zachycuje dramatický útěk severokorejského vojáka přes hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Video potvrzuje popis útěku, jak ho podala jihokorejská strana už dříve. Voják nejprve prchal ve vojenském automobilu, ale nakonec ho musel opustit. Jihokorejci uváděli, že to bylo kvůli závadě kola.

Ve chvíli, kdy voják z auta vyskočil a prchal směrem k jihokorejské straně hranice, byli u něj další severokorejští vojáci a okamžitě spustili palbu. Zběh měl štěstí, že přežil, protože hlídka střílela zblízka a nějakou chvíli v palbě pokračovala.

Na záznamu je také vidět, jak se ke zraněnému Severokorejci plazí jihokorejští vojáci a po zemi ho táhnou do bezpečí.

Podle Jižní Koreje byl dezertér zasažen nejméně pětkrát. Poté, co podstoupil dvě operace, se však jeho zdravotní stav zlepšuje.

OSN: Severokorejci porušili podmínky příměří

Velitelství OSN (UNC) v Soulu, které dohlíží na dodržování příměří na Korejském poloostrově, obvinilo Severní Koreu z porušení příměří. Severokorejští podle komise nejenže stříleli na jihokorejské území, ale i na něj při pronásledování zběha vstoupili.

Obě Koreje jsou stále fakticky ve válce, protože konflikt zkraje 50. let minulého století skončil pouhým příměřím, a nikoliv mírovou dohodou.

Na dodržování příměří dohlíželi v rámci misí OSN také Češi a Slováci, a to hned od konce bojů v roce 1953 až do rozpadu sovětského bloku a Československa.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám