Hlavní obsah

Severokorejský voják utekl na jih, palbu svých kolegů přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejskému vojákovi se v pondělí podařilo přes demilitarizované pásmo utéci do Jižní Koreje, i když ho jeho kolegové na útěku zasáhli. Dezertér s poraněným ramenem a loktem byl nalezen na jižní straně hraniční vesnice Pchanmundžom, asi 50 metrů od vojenské demarkační linie, informovalo jihokorejské ministerstvo obrany. Vrtulník Velitelství OSN (UNC) vojáka přepravil do nemocnice.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Strážní budova u vjezdu do Společné bezpečnostní zóny u Pchanmundžomu

Článek

K události došlo v pondělí odpoledne místního času. „Severokorejský voják utekl ze strážního postu na severokorejské straně směrem na naši stranu v 15:31 (v Koreji je oproti střední Evropě o osm hodin víc - pozn. red.),“ uvedl jihokorejský vojenský představitel.

Voják zvolil podle agentury AP nezvyklou cestu. Ze strážního stanoviště na severu Pchanmundžomu vyrazil na jih vesnice. Severokorejci na něj při tom začali pálit.

V uniformě vojína

Jihokorejští strážní slyšeli, že došlo k vypálení několika dávek. O 25 minut později muže objevil jeden jihokorejský voják, jak leží krvácející na jižní straně demilitarizovaného pásma. Byl neozbrojený a na sobě měl uniformu pro vojíny.

„Přeběhlíka urychleně přepravila do nemocnice helikoptéra UNC. K vzájemné palbě nedošlo,” citovala ministerstvo obrany agentura Reuters. UNC dohlíží na dodržování příměří mezi Korejemi.

Na vojáka byla uvalena vazba, uvedl jihokorejský štáb. „Naše ozbrojené síly zvýšily úroveň pohotovosti kvůli očekávaným severokorejským provokacím,“ doplnili Jihokorejci.

Voják je už třetím, který letos přeběhl ze KLDR na jih, dva utekli v červnu. V předchozích pěti letech přitom přeběhli jen čtyři severokorejští vojáci, uvedla CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám