Hlavní obsah

Nepokoušejte nás, varoval Trump Severní Koreu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump vystoupil v jihokorejskému parlamentu, odkud varoval Severní Koreu, aby Spojené státy nepokoušela a vzdala se jaderného ozbrojování. Trump varoval Pchjongjang, že nastolený směr přivede režim ke konci.

Foto: , Reuters

Americký prezident Donald Trump hovoří v jihokorejském parlamentu.

Článek

„Nepodceňujte nás a nepokoušejte nás,“ varoval Trump a dodal: „Zbraně, které zařazujete do výzbroje vás nečiní bezpečnějšími, jsou pro váš režim vážným nebezpečím“.

Trump nejprve v projevu chválil pokrok, jakého Jižního Korea dosáhla od války na poloostrově z počátku 50. let minulého století. Takový úspěch podle něj kontrastuje s „tragickým experimentem v dějinné laboratoři“ na Severu.

Společně sníme o svobodné a bezpečné Koreji, jejíž rodiny budou znovu sjednoceny, napsal Donald Trump na Twitteru.

Americký prezident dále poznamenal, že v Severní Koreji vládne „vojenský kult“ a „pomýlená víra v osud spojený s vůdcem, který vládne jako rodič - ochránce“. Kim Čong-unovi, současnému vládci z dynastie Kimů, Trump vzkázal: „Severní Korea není tím rájem, jaký si představoval váš dědeček. Je to peklo, jaké si nezaslouží žádný člověk“.

Prezident Trump narážel na Kimova děda Kim Ir-sena, který lidovou republiku zakládal.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Trump hovoří v jihokorejském parlamentu.

Donald Trump zopakoval, že by mezinárodní společenství, a zvláště Čína a Rusko, mělo vyvinout na režim v KLDR větší tlak a přimět ho, aby se vzdal jaderných ambicí. Americký prezident už dříve řekl, že jinak jsou USA připraveny zasáhnout i samy a silou.

Trump doufá, že k tomu nedojde, a Kim Čong-un svolí k jednání a uzavření dohody. Prezident Trump ho k tomu v úterý znovu vyzval.

Zamířil do Číny a pak za Putinem do Vietnamu

Donald Trump strávil v Koreji dva dny. Před ní navštívil Japonsko a ze Soulu zamířil do Číny. Celkem má na program zastávku v pěti asijských zemích - ještě tento týden zavítá do Vietnamu a na Filipíny. Ve Vietnamu se Trump na okraj ekonomického fóra setká také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, potvrdil ve středu Kreml.

V Koreji měl Trump ještě v plánu navštívit demilitarizovanou zónu při hranici mezi Severem a Jihem, ale nakonec tam kvůli mlze nedorazil.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald a Melania Trumpovi před prezidentským speciálem Air Force One před odletem z Jižní Koreje do Číny

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám