Hlavní obsah

Japonka pracovala přesčas a zemřela na přepracování

Japonci se znovu věnují debatě o své kontroverzní pracovní kultuře. Rozpoutala ji smrt jednatřicetileté novinářky, která zemřela na následky přepracování, napsal britský list The Guardian. V Japonsku je běžné, že většina zaměstnanců odchází z práce v pozdních nočních hodinách. Mnozí kvůli tomu trpí přepracováním, v jehož důsledku umírají na infarkt či páchají sebevraždy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Miwa Sadová, která pracovala pro japonskou televizní stanici NHK, zemřela na selhání srdce v červenci 2013. Podle nově zveřejněných výsledků vyšetřování úřadu pro dodržování pracovních předpisů odpracovala žena 159 hodin přesčas za měsíc a vzala si jen dva dny volna.

V únoru zahájila řada japonských firem kampaň, která by měla přepracovaným zaměstnancům ulevit. Poslední pátek v měsíci odcházejí tak někteří Japonci domů už kolem 15.00. Do projektu se zapojili například i výrobci automobilů Nissan a Toyota nebo likérka Suntory.

Podle průzkumu japonské vlády je v ohrožení života kvůli přepracování každý pátý Japonec. V důsledku pracovního stresu spáchalo v zemi v roce 2015 sebevraždu více než 2000 lidí, desítky dalších zemřely na infarkt nebo jiné zdravotní potíže. Trávit dlouhé hodiny v zaměstnání se přitom v Japonsku považuje za důkaz oddanosti firmě.

Smrt mladé novinářky by podle britského listu mohla zvýšit tlak na japonskou vládu, aby se regulací přesčasů znovu zabývala.

Reklama

Výběr článků

Načítám