Hlavní obsah

Atentátnice na Kimova bratra měly na šatech stopy bojové látky VX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Na oblečení žen, které v Malajsii soudí kvůli únorovému zabití bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una na letišti v Kuala Lumpuru, se našly stopy po bojové látce VX. Soudu to potvrdil odborník na chemii Raja Subramaniam. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelé z vraždy Kim Čong-nama odvádějí od souduVideo: Reuters

 
Článek

U soudu stanuly pětadvacetiletá Indonésanka Siti Aisyahová a o čtyři roky starší Vietnamka Doan Thi Huongová. Kim Čong-namovi, v exilu žijícímu bratrovi vůdce KLDR, nastříkaly do obličeje bojový nervový plyn, za což jim hrozí trest smrti.

Foto: , ČTK/AP

Obžalovaná Vietnamka Doan Thi Huongová (vlevo) přichází k soudu.

Chemik Subramaniam ve čtvrtek před soudem vypověděl, že stopy po látce VX nalezl na svršcích obou žen a také na nehtech Vietnamky.

Obě ženy obvinění popírají, respektive tvrdí, že byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Malajsijští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že atentátnice věděly, co dělají, a jed jim poskytla čtveřice Severokorejců, která hned poté z Malajsie odjela. Severní Korea tvrdí, že šlo o přirozenou smrt, Kim Čong-nam prý umřel na infarkt.

Usmrcuje v řádu minut
Metylfosfinát neboli bojová látka VX je na seznamu chemických zbraní zakázaných Organizací spojených národů, její použití zapovídá mezinárodní Úmluva o chemických zbraních z roku 1993.
Jedná se o prudce jedovatou, čirou nebo mírně nažloutlou látku, která je bez chuti a zápachu.
Do těla pronikne skrze kůži, oči nebo dýchací cesty a k usmrcení člověka jí stačí pouhý miligram. Nejprve vyvolá nevolnost a kašel, pak ochromí dýchání a nastoupí křečovité bolesti. Usmrcuje do několika minut.

Reklama

Související články

Kima zabili zakázaným bojovým plynem VX

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zabit prudce jedovatým nervovým plynem metylfosfinátem čili bojovou látkou VX, která je na seznamu chemických...

Výběr článků

Načítám