Hlavní obsah

Rusko varuje před katastrofickými následky války v Koreji, jedná v zákulisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko a Čína v úterý varovaly před propuknutím války na Korejském poloostrově. Rusko proto vede zákulisní jednání se Severní Koreou, která by měla snížit napětí. Do Moskvy zamířila vysoká severokorejská diplomatka Čo Son-ki, oznámila agentura RIA Novosti. Ruský diplomat Michail Uljanov v úterý uvedl, že vojenský konflikt na Korejském poloostrově by měl „katastrofální důsledky“.

Foto: Senior Airman Quay Drawdy, ČTK/AP

Americká stíhačka F-15C vzlétá z americké základny v Kadena v Japonsku k doprovodu bombardéru B-1B prolétavajících okolo KLDR.

Článek

O zákulisním jednání Moskvy Uljanov neprozradil agentuře RIA Novosti žádné podrobnosti. „Toto úsilí pokračuje, z pochopitelných příčin je neveřejné. Snažíme se aspoň o to, abychom situaci vyvedli do přijatelné polohy,” konstatoval diplomat, který stojí v čele odboru pro nešíření jaderných zbraní a jejich kontrolu.

Zdůraznil jen, že Rusko vidí jako jediné řešení diplomatickou cestu: souhlasí s tlakem na Pchjongjang a připojilo se k sankcím, které Rada bezpečnosti OSN schválila po šestém severokorejském jaderném testu, ale jakékoli pokusy řešit problém silou opakovaně odmítá.

Foto: ČTK/AP

Americký bombardér B-1B doprovázejí americké stroje F-35 a korejské F-15K (dále od kamery)

Čína se k ruskému vyjádření připojila, když řekla, že válka na Korejském poloostrově by „neměla vítěze“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už předtím řekl, že pokud by napětí přerostlo v konflikt, zemřely by „desetitisíce, ne-li statisíce“ nevinných civilistů v obou Korejích a možná i v Japonsku.

Lavrov si ale myslí, že USA na KLDR na rozdíl od Iráku nezaútočí. „Američané nezasáhnou Severní Koreu, protože vědí, že má jadernou bombu,“ řekl v rozhovoru televizi NTV a dodal: „Nehájím teď Severní Koreu, jenom říkám, že prakticky každý souhlasí s touto analýzou.“ Podle Lavrova na Irák Američané zaútočili, protože věděli, že Saddám Husajn žádné zbraně hromadného ničení nemá.

Lavrov ale varoval před zaháněním KLDR do slepé uličky. Napětí se dále zvýšilo po posledním přeletu amerických bombardérů B-1B u Severní Koreje. [celá zpráva]

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pondělí uvedl, že americký prezident Donald Trump vyhlásil KLDR válku a že si Pchjongjang vyhrazuje právo odpovědět mimo jiné i sestřelením amerického strategického bombardéru mimo vzdušný prostor KLDR. V KLDR se už objevilo propagační video, kde severokorejská raketa zasahuje a ničí B-1B.

KLDR zveřejnila protiamerické propagandistické videoVideo: Novinky/AP

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová označila severokorejské tvrzení za nesmyslné: „Nevyhlásili jsme válku Severní Koreji a upřímně je tato domněnka absurdní.“ [celá zpráva]

V Indii americký ministr obrany James Mattis v úterý dal najevo, že i Spojené státy chtějí řešit jadernou krizi na Korejském poloostrově diplomaticky. Podle něj jsou USA „schopny odradit Severní Koreu od nejnebezpečnějších hrozeb”, současně jsou však připraveny situaci co nejdéle udržovat v diplomatické sféře. Indii ocenil za to, že na KLDR kvůli jejímu „nebezpečnému a destabilizujícímu” chování zvýšila tlak.

Reklama

Výběr článků

Načítám