Hlavní obsah

Žádné svobodné matky. Kadyrovovy komise dávají dohromady rozvedené

Právo, doh

Tam, kde selhávají manželské poradny, hlásí velké úspěchy čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Díky jím vytvořeným speciálním komisím se od července prý znovu dala dohromady už tisícovka dříve rozpadlých rodin, tvrdí čečenský ministr informací Džambulat Umarov.

Foto: Yelena Fitkulina , Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

„Opětovné sblížení je jako nejkrásnější a romantické melodrama. Viděl jsem to na vlastní oči,“ dojímal se činitel v rozhovoru s ruskou stanicí Dožď. Vysvětlil přitom, že další čtyři tisíce odloučených párů k sobě cestu teprve najdou. „Musíme směřovat k tomuto cíli a rozhodně ho také dosáhneme,“ dodal s jistotou.

S nápadem na vytvoření speciálních komisí, přišel sám Kadyrov. Úředníci, duchovní i stařešinové mají podle něj „přijít na to, proč se lidé rozvádějí“. „Většina rozvedených matek chce vzít své děti od jejich otců. Pak si pronajmou byt ve městě a začnou žádat o pomoc,“ citovalo jeho pohnutky k nezvyklému kroku ruské vysílání BBC.

Upozornil, že děti vyrůstající jen s matkami se snadněji nechají naverbovat extremisty. Stanice upřesnila, že byla zřízena i speciální horká linka pro ty, kdo chtějí stát požádat o pomoc se znovuzískáním dřívějšího partnera – a to i několik let po rozvodu.

Dvě ženy díky úřadu

Překážkou prý s ohledem na islámské právo nebyly ani situace, kdy si muž po rozvodu už vzal jinou ženu. „Díky komisi má teď ne jednu, ale dvě ženy,“ vylíčil štěstí jistého muže Rasul Uspanov, šéf komise v Grozném.  „V mnoha částech světa se tyto problémy považují za neřešitelné. Ale v Čečensku je jen málo potíží, které se nedají vyřešit,“ vysvětlil ministr Umarov.

Čečenská televize přinesla i konkrétní příběhy znovu stmelených rodin. „Vrátila jsem se kvůli dětem, protože bez nich nemohu žít a chybí mi. A hlava naší republiky přišla na pomoc,“ svěřila se například Marjam Očerchadževová.

Ne každého Kadyrovův nápadu nadchl. „Moje rodina je moje věc,“ citovala ruskojazyčná verze webu BBC obyvatele Grozného, kterého lidé žádali, aby se vrátil k ženě, s níž se před sedmi lety rozvedl s upozorněním, že jde o Kadyrovův příkaz. „Nechci se vrátit k ženě, kterou nemiluji. Budu rychle hledat jinou manželku, aby mě nechali být,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám