Hlavní obsah

KLDR zuří kvůli americko-jihokorejským manévrům

Soul/Pchjongjang

V pondělí začaly rozsáhlé manévry amerických a jihokorejských vojsk, jichž se účastní skoro 70 tisíc lidí. Severní Korea proti nim protestovala s tím, že je to jen přilévání oleje do ohně a že na případný útok tvrdě odpoví. Pohrozila i zásahem na území USA. Soul vyzval KLDR, aby manévrů nezneužívala, protože jsou ryze obranné.

Foto: Kim Jun-bum, ČTK/AP

Součástí cvičení je i nácvik vyloďovacích operací. Na loňském záběru jsou američtí mariňáci s jihokorejskými, kteří mají modré stuhy.

Článek

Podle Severní Koreje je cvičení „lehkomyslným chováním ženoucím situaci do neřízené fáze jaderné války“.

„Společné cvičení je nejvýraznějším vyjádřením nepřátelství k nám a nikdo nemůže garantovat, že cvičení nepřejde v boje,“ uvedl v neděli severokorejský stranický list Rodong Sinmung.

Foto: KCNA, Reuters

Nový severokorejský propagandistický plakát

„Podnikneme rázné kroky v okamžiku, kdy zaznamenáme jen drobná znamení preventivního úderu (proti nám),“ varoval list.

Pchjongjang pohrozil, že jeho armáda může kdykoli zacílit na Spojené státy. „Nejen Guam a Havaj, ale ani pevninské státy USA se nemohou vyhnout nelítostnému úderu,“ píše list. Vypjatá rétorika připomněla tu z poloviny srpna, kdy Severní Korea hrozila odpálením čtyř raket na Guam, od čehož nakonec ustoupila. [celá zpráva] USA to přivítaly, ale od manévrů neustoupily.

„Pokud Spojené státy podlehly fantaziím, že válka na poloostrově je u cizích dveří, daleko přes Pacifik, je to větší omyl než kdy dříve,“ dodal severokorejský list se zřetelným odkazem na balistické rakety včetně mezikontinentálních, které letos KLDR úspěšně otestovala.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Američtí vojáci na cvičení Ulči (záběr roku 2016)

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pondělí varoval Severní Koreu, aby jihokorejsko-americké cvičení nepoužívala jako záminku k provokacím, protože jde o čistě obranné manévry.

„Každoroční cvičení Ulči je čistě obranné. Nemáme zájem zvyšovat napětí na Korejském poloostrově,“ řekl Mun a na vysvětlenou dodal: „Severní Korea musí pochopit, že Spojené státy a Jižní Korea pořádají obranná cvičení kvůli jejím opakovaným provokacím.“

Foto: Reuters

Americké špionážní letadlo U-2 Dragon Lady po startu z jihokorejské základny Osan.

Cvičení, které potrvá od 21. do 31. srpna, se účastní podobně jako loni 50 tisíc jihokorejských vojáků. Spojené státy snížily počet svých mužů zapojených do manévrů z 25 tisíc na 17,5 tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám