Hlavní obsah

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala k ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala raketa Sojuz. Na oběžnou dráhu vynese trojčlennou posádku, která se po několikahodinové cestě připojí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Doplní tak stávající osazenstvo. Pokud půjde vše podle plánu, měli by noví obyvatelé ISS otevřít poklop orbitální stanice ještě během pátku.

Záznam ze startu rakety Sojuz s tříčlennou posádkou Video: AP

 
Článek

Cesta posádky sestávající z Rusa Sergeje Rjazanského, Američana Randyho Bresnika a Itala Paola Nespoliho by měla trvat 6 hodin a 19 minut. Po spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí se trojice připojí k 52. expedici, kterou tvoří velitel Fjodor Jurčichin, letová inženýrka Peggy Whitsonová a její kolega Jack Fischer.

Noví obyvatelé orbitální stanice budou pokračovat ve zkoumaní vlivu mikrogravitace na lidi, zvířata a rostliny.

Jejich bádání by mělo objasnit, jak lidské tělo a živé organismy obecně reagují na dlouhodobý pobyt ve vesmíru. To je klíčové pro budoucí plánování vesmírných poutí lidí do hlubin vesmíru, tedy třeba na Mars nebo ještě dál.

Trojice, která je právě na cestě na Mezinárodní vesmírné stanici, stráví na oběžné dráze čtyři a půl měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám