Hlavní obsah

EU tlačí na Libyjce, aby se dohodli a dalo se zasáhnout proti ilegální migraci

Paříž/Káhira/Brusel
Aktualizováno

Dva hlavní aktéři libyjské krize, maršál Libyjské národní armády (LNA) Chalífa Haftar a premiér vlády národní jednoty podporované OSN Faíz Sarrádž, se v úterý v Paříži zavázali k příměří. Volby uspořádají příští rok. Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyřešení libyjské otázky je klíčové pro omezení migrace z Libye přes Středozemní moře. LNA ale čelí obvinění z mučení.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Záchrana migrantů u libyjských břehů dvanáct mil severně od Sabráty.

Článek

Haftar a Sarrádž  spolu jednali v úterý později odpoledne pod patronací francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Extrémně důležité je to, že obě strany uzavřely dohodu ohledně voleb příští rok na jaře. Je to klíčový proces pro celou Evropu, protože pokud v něm neuspějeme, vzniklá rizika terorismu a migrace by měla přímý dopad na naši zemi," řekl francouzský prezident.

O tom, jaký bude reálný výsledek dohody, se lze zatím jen dohadovat. Haftar se již v květnu se Sarrádžem dohodl na spolupráci s cílem vyvést zemi z krize, vzájemné rozpory se jim však dosud překonat nepodařilo. [celá zpráva]

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Chalífa Haftar

Mezinárodně uznávaný parlament v Tobrúku odmítl loni uznat Sarrádžovu vládu národní jednoty, kterou sestavily společně tehdy mezinárodně uznávaná vláda v Benghází vzešlá z tobrúckého parlamentu, a vláda v Tripolisu, která odmítla po volbách odstoupit. Důvodem bylo, že Haftár nebyl jmenován nejvyšším velitelem ozbrojených sil. [celá zpráva]

Haftarovy muže viní z mučení

LNA patří k nejmocnějším silám v Libyi. S pomocí Egypta a Spojených arabských emirátů, kteří podporují boje, jež LNA vede proti islamistickým radikálům, se Haftarovu vojsku podařilo dobýt rozsáhlá území na východě a jihu země a vyčistit je od radikálů. Objevují se však kolem ní také kontroverze.

Na internetu se objevilo video, na němž libyjští vojáci vykonávají mimosoudní popravu 20 osob podezřelých z příslušnosti k Islámskému státu. Na záběrech jsou zřejmě příslušníci LNA.

Na videu muž, zřejmě příslušník LNA, dvaceti mužům v oranžových kombinézách s černými kapucemi a se spoutanýma rukama čte prohlášení. Následně další vojáci ke klečícím mužům přistoupí zezadu a střelí je do hlavy. V popisku pod videem stojí: „Poté, co byli shledáni vinnými, zastřelila je popravčí četa.“ O tom, čeho se muži měli dopustit, není v záznamu zmínka.

Foto: Reuters

Haftárovy vojenské jednotky v Benghází

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) vyzvala k vyšetření případu a k propuštění vojáků, kteří porušují lidská práva.

„Nejnovější hromadná poprava, pokud se potvrdí, by byla další ze série hrůzných činů spáchaných členy LNA a opět by poukázala na to, jak členové LNA berou právo do vlastních rukou,“ řekl ředitel HRW pro Blízký východ a Severní Afriku Eric Goldstein.

Goldstein zdůraznil, že libyjská vláda a LNA musejí případy porušování práv ze strany příslušníků LNA vyšetřit, a pokud se potvrdí, pachatele spravedlivě potrestat. Když se případy nevyšetří, hrozí podle Goldsteina, že z válečných zločinů budou viněni vojenští generálové. Ozbrojené skupiny v Libyi však tvrdí, že mají právo vykonávat vlastní soudy.

Mluvčí LNA se k pravosti videa odmítl vyjádřit. LNA nicméně již dříve uvedla, že podobné věci nedělá.

Rada OSN pro lidská práva začátkem měsíce LNA požádala, aby vyšetřila mimosoudní popravy a mučení vězňů. LNA oznámila, že případy možných válečných zločinů vyšetří, ale další podrobnosti neuvedla.

Libye v centru pozornosti EU kvůli migraci

Neklidná situace v Libyi je nepříjemná jak pro sousední Egypt, tak pro Evropskou unii, představuje pro ně bezpečnostní riziko. Po jednání s egyptským ministrem zahraničí Samím Šukrím to také v úterý v Bruselu uvedla nejvyšší diplomatka EU Federica Mogheriniová. „Vlastně sdílíme stejného souseda, v této chvíli velmi komplikovaného,“ poznamenala Mogheriniová.

Úterní debata s egyptským ministrem podle ní byla velmi otevřená a přišla v pravou chvíli.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Migranti na gumovém člunu 12 mil severně libyjské Sabráty

Libye, kde slabá vláda nekontroluje ani celé libyjské pobřeží, se stala výchozím bodem pro desetitisíce především ekonomických migrantů, kteří přes ni a Středozemní moře směřují hlavně k italským břehům.

Mogheriniová připomněla také desetitisíce migrantů na egyptském území a fakt, že Káhira dokáže účinně blokovat jejich snahy dostat se přes moře do Evropy, což se Libyjcům navzdory rostoucí evropské pomoci nevede.

Egyptský ministr Šukrí uvedl, že migrantů v Egyptě je ve skutečnosti čtyři nebo pět miliónů, často jsou ale do značné míry bezproblémově integrovaní do společnosti.

„Vynaložili jsme velké prostředky a úsilí na omezení nelegálních přejezdů z egyptských vod do Evropy. Děláme to za velkých nákladů kvůli našim společným zájmům. Odpovědnost v této věci ale musejí nést obě strany,“ poznamenal Šukrí.

Prodloužena operace ve Středozemí

Země Evropské unie v úterý prodloužily mandát námořní operace EUNAVFOR Sophia, zaměřené proti pašování lidí ve Středozemním moři, až do konce roku 2018. Lodě a námořníci, kteří jsou součástí operace, pomáhají i s výcvikem libyjského námořnictva a pobřežní stráže a přispívají k uplatňování zbrojního embarga OSN.

Mandát operace byl nyní také mírně rozšířen, například o možnost lepšího sdílení zpravodajských informací s úřady členských zemí a s agenturami, jako je Europol či Frontext. Nově bude součástí činnosti také dlouhodobé sledování, aby bylo jasné, jak je výcvik libyjských námořníků úspěšný.

EU operaci spustila v roce 2015 v reakci na vývoj migrační krize. Do aktivní fáze přešla operace Sophia v říjnu 2015. Může identifikovat a zabavovat plavidla, u nichž je podezření, že slouží k převážení migrantů. Operace od té doby přispěla k „neutralizaci“ 470 lodí a italským úřadům bylo předáno 110 předpokládaných pašeráků lidí. Lodě operace také z moře zachránily kolem 40 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám