Hlavní obsah

V metropoli Severní Koreje rostou mrakodrapy jako houby po dešti

– Pchjongjang

Severokorejská metropole Pchjongjang zažívá neobyčejný stavební boom. Okolo bulváru Rjomjong rostou nové vysoké budovy, které mění panorama města, uvedl web 38North dobře obeznámený se situací v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Pchjongjangu

Článek

Doby, kdy se na městem vypínal nedokončený 105patrový hotel Rjugjong jako symbol nenaplněných ambicí, jsou už dávno pryč. Už v roce 2012 bylo v hlavním městě 18 budov, které měly padesát a více pater, takže západní diplomaté říkali ulici Rjomjong Pchjonghattan, ale brali to jako snahu vytřít zrak světu.

Jenže vůdce Kim Čong-un každý rok otevíral velký komplex obytných budov. V letech 2013 to byla ulice Vědců Unhy, kteří stáli za stejnojmennou kosmickou raketou, o rok později ulice vědců Wisongu na předměstí Kwangmjongsong. V roce 2015 uctil Kim vědce budoucnosti otevřením sídliště s 2500 byty na třídě vědců Mire. K oslavám 105. narozenin zakladatele KLDR Kim Ir-sena, bylo předáno 3000 bytovek u bulváru Rjomjong.

Divadlo, vodní park a vědecké centrum

Přibývají nejen byty, v roce 2012 se otevřelo divadlo Manude, o rok později vodní park Musu, předloni letiště Sunan a vědecké a technologické centrum.

I velké rezidenční projekty navzdory sankcím a za pomoci vojáků vznikají během pouhého roku. Rychlý rozvoj výstavby ale ukazuje, že KLDR musí být soběstačná ve výrobě cementu díky dostatku vápence.

Server Daily NK naznačuje, že za rychlostí výstavby jsou potěmkinovské manýry. Plných 80 procent bytů  v komplexu na ulici Mire bylo prázdných ještě tři měsíce po jeho otevření, protože nebyly dokončené interiéry. Po tragédii z roku 2014, kdy se zřítil věžák, se také spekuluje o nedostatečné kvalitě a šizení cementu. KLDR ale tvrdí, že po neštěstí byl zpřísněn dohled a šlo jen o výjimečný případ.

Ke stavebnímu šílenství přispívají dondžu

Agentura Reuters napsala, že k boomu přispívají místní investoři, zvaní dondžu, kteří si vydělali na rostoucím vnitřním trhu v zemi, když bylo umožněno podnikání v omezené míře. Jaký ale může být jejich vstup, není jasné, chybějí údaje.

Faktem ale je, že výdaje na infrastrukturu rosou. V roce 2014 stouply o 4,3 procenta, v roce 2015 o 8,7 procenta a loni o 13,7 procenta. Čísla i výstavba ukazují, že KLDR na tom není tak špatně, jak se občas tvrdí, i když Pchjongjang je výkladní skříň země.

Obchod s Čínou přitom rostl jen do roku 2012 a v posledních dvou letech klesl. Oficiální čísla statistik ovšem nezahrnují šedou ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám