Hlavní obsah

Čínská armáda si v Džibutsku zařizuje první základnu v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Do Džibutska míří lodě s čínskými vojáky, kteří tam zřídí první čínskou vojenskou základnu v zahraničí. Lodě s vojáky vypluly v úterý z jihočínského Čan-ťiangu.

Foto: Stringer, Reuters

Čínští vojáci odplouvají z přístavu v Čan-ťiangu.

Článek

Úřady neupřesnily, kolik příslušníků čínských sil do Džibutska zamířilo, ani kdy bude základna uvedena do provozu. Její stavba však na základě dohody Pekingu s Džibuti začala už loni.

Čína v uplynulé dekádě v Africe masivně investovala a současně modernizovala své ozbrojené síly. Peking naposledy před dvěma lety slíbil černému kontinentu další investice v hodnotě 60 miliard dolarů a nedávno spustil na vodu první letadlovou loď vlastní výroby. [celá zpráva]

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Džibutsko

Středeční komentář ve státním deníku Global Times ke zřízení první zahraniční základny uvedl, že „základním účelem rozvoje čínské vojenské síly je ochrana čínské bezpečnosti, a nikoliv snaha kontrolovat svět“. List podle BBC dodal, že v Džibutsku mají základny také USA, Japonsko a Francie.

Agentura Nová Čína ohlásila, že čínští vojáci ze základny mají také zajišťovat mírové mise a humanitární pomoc v Africe i západní Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám