Hlavní obsah

Sobotka v Hirošimě varoval před jadernou hrozbou

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima
Aktualizováno

Památku obětí jaderné bomby svržené na Hirošimu uctil poslední den své čtyřdenní cesty po Japonsku premiér Bohuslav Sobotka. Na místě historicky prvního použití jaderných zbraní mimo jiné varoval před nekontrolovaným šířením nukleárních arzenálů, přičemž výslovně zmínil ambice severokorejského režimu.

Foto: Martin Dohnal, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka u Památníku míru v Hirošimě

Článek

„Je strašně důležité snažit se o to, aby se něco podobného nikdy neopakovalo,“ řekl Sobotka s tím, že by se mělo dál usilovat o naplnění vize světa bez jaderných zbraní, kterou předestřel předchozí americký prezident Barack Obama.

„Člověk si tu naplno uvědomí, že nejde o statistiku, ale o osudy tisíců konkrétních lidí, které v jednom momentě zasáhla tragédie,“ popsal premiér své dojmy z Hirošimy. Krátce před pietním ceremoniálem, při němž k Památníku míru položil věnec, se Sobotka zapsal do návštěvní knihy zdejšího muzea.

„Vaše oběť za války nám ukázala, kam dospěla lidská schopnost ničit. Vaše úsilí po válce nám ukázalo, co vše dokáže lidstvo společně stvořit,“ napsal.

Navštívil i Letzelův dům

Sobotka si také prohlédl zřejmě vůbec nejznámější stavbu českého architekta. Takzvaný Atomový dóm, postavený náchodským rodákem Janem Letzelem, je nejbližší stavbou, která po explozi americké jaderné pumy „Little Boy“ na konci druhé světové války zůstala stát.

„Jsem rád, že město Hirošima se nakonec rozhodlo ponechat stát tento dům, protože je to i česká stopa... Z této budovy se nakonec stal symbol, který je známý po celém světě, symbol hirošimské tragédie,” uvedl premiér.

Impozantní torzo železobetonové budovy s kostrou kopule figurující na seznamu světového dědictví UNESCO se stalo celosvětově proslulým symbolickým mementem hirošimské tragédie. Dlouhou dobu se přitom diskutovalo o tom, zda torzo uprostřed obnoveného města zachovat. „Sám jsem byl původně pro to, aby ji zbourali. Dnes už jsem samozřejmě proti,“ řekl ředitel hirošimského muzea.

Původně Průmyslové centrum postavené v roce 1915 se nacházelo jen pár metrů od místa, kam ráno 6. srpna 1945 dopadla americká atomová bomba.

Atomový dóm není jedinou dochovanou stavbou v blízkosti epicentra výbuchu, několika lidem v této oblasti se dokonce podařilo explozi přežít. Lidé uvnitř Letzelovy stavby takové štěstí neměli - během okamžiku po výbuchu bomby se doslova vypařili.

Sám Letzel se o světovém věhlasu své stavby nikdy nedozvěděl, po pendlování mezi Japonskem a Československem nakonec zemřel ve věku pouhých 45 let 26. prosince 1925 téměř všemi zapomenutý v léčebně pro choromyslné na pražském Novém městě.

Česká delegace v čele se Sobotkou v pátek navštívila také šintoistickou svatyni Icukušima, jejíž červená brána „plovoucí“ na mořské zátoce, patří k nejikoničtějším obrázkům z Japonska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám