Hlavní obsah

Filipínci svádějí krvavé boje s islamisty o město Marawi, pomáhají jim Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marawi

Americké zvláštní síly pomáhají filipínské armádě v úsilí osvobodit město Marawi na ostrově Mindanao, které drží od poslední květnové dekády radikálové napojení na Islámský stát. V krvavých pátečních bojích, které trvaly celou noc, bylo zabito 13 příslušníků filipínské námořní pěchoty včetně velícího důstojníka. Dalších 40 jich bylo zraněno, oznámil singapurský list The Strait Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínská armáda zasahuje proti islamistům ve městě MarawiVideo: Reuters

 
Článek

Ztráty potvrdil mluvčí námořní pěchoty generál Emmanuel Salamat agentuře GMA News. Podle něj bitva v Barangay Lilod Madaye začal v pátek ve 3:30 a trvala 16 hodin.

Podle místního webu Rappler se námořní pěchotě v pátek podařilo během celodenního boje zmenšit oblast, kterou ve městě drží radikálové ze skupiny Maute. Vojsko za to ale zaplatilo vysokou cenu třinácti padlých. Počet obětí dosavadních bojů z řady armády a policie tak vzrostl na 58.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Exploze bomby po náletu filipínských proudových letadel na Marawi

Vůdci vzbouřenců jsou prý mrtví

Počet zabitých vzbouřenců není znám, ale v bitvě jich mělo být podle filipínského generála Rastituto Padilla zabito 138. Mluvčí armády Jo Ar-Herrera dodal, že zřejmě oba zakladatelé skupiny Maute Omar a Adbdulláh Mautovi jsou po smrti: „Stále čekáme na potvrzení této zprávy, ale jsou tu silné náznaky.“

Podle GMA jsou vzbouřenci vyzbrojení raketovými granátomety a kladou improvizované nástražné nálože. Ve svých řadách mají také snipery.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínské OV-10 Bronco shazuje bombu na postavení skupiny Maute ve městě Marawi.

Armáda, kterou podporuje letectvo, chce město osvobodit do 12. června, kdy se v zemi slaví den nezávislosti. Bude to však obtížný úkol, na 200 radikálů stále ještě drží oblast o rozloze dvou kilometrů čtverečních, kde je také uvězněno několik set obyvatel. Boje v tak rozsáhlé zastavěné oblasti jsou přitom velmi komplikované. [celá zpráva]

Americká pomoc

Filipínské armádě proto pomáhají Američané, sdělil podle agentury Reuters v sobotu mluvčí filipínské armády. Informaci předtím agentuře oznámil také zástupce americké ambasády v Manile. „Nebojují. Pouze poskytují technickou podporu,” řekl mluvčí Jo-Ar Herrera. O pomoc v boji o Marawi, který trvá už tři týdny, podle zástupce amerického velvyslanectví požádala filipínská vláda.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínská policie kontroluje auta v Marawi

Nad městem byl podle agentury Reuters v pátek spatřen americký průzkumný letoun P3 Orion. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by Spojené státy do akce zapojily také pozemní jednotky.

Původně dvousettisícové město Marawi obsadily kolem 23. května stovky bojovníků, kteří přísahali věrnost IS. Ve městě vyvěsily vlajky Islámského státu.

Podle vládních zdrojů jsou mezi nimi bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saúdské Arábie, Čečenska a Maroka. Obsazení města vyvolalo obavy, že ultraradikální organizace získává základnu v jihovýchodní Asii. [celá zpráva]

Boje o Marawi se rozhořely po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na úkryt vůdce jiné velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa Isnilona Hapilona. Na pomoc mu přišla ozbrojená skupina Maute.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínský letoun OV-10 Bronco útočí na radikály ze skupiny Maute

Americká pomoc přichází po měsících ochlazení vztahů mezi Filipínami a USA. Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte se před časem vyjadřoval nepřátelsky vůči Washingtonu a hrozil, že americké vojáky ze země vyžene. Obracel se přitom k Číně. Vztahy se urovnaly po nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce.

Washington vyslal příslušníky zvláštních sil na Mindanao už v roce 2002. Měli tam za úkol školit filipínské kolegy bojující proti radikálům z Abu Sayyafa a na základě tohoto programu bylo na ostrově až 1200 amerických vojáků. Mise byla přerušena v roce 2015, v oblasti ale zůstala malá skupina Američanů poskytující logistickou a technickou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám