Hlavní obsah

Jednotka 180: Severokorejská úderka kybernetické války, která straší Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní severokorejská špionážní agentura má svou speciální buňku zvanou Jednotka 180, která stojí za několika nejtroufalejšími a úspěšnými kyberútoky Severní Koreje (KLDR). S odkazem na přeběhlé Severokorejce, úřady i experty na internetovou bezpečnost to uvedla agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Severní Koreji byla v posledních letech dávána za vinu série online útoků, většinou na finanční sítě v USA, Jižní Koreji a více než tuctu dalších zemí.

Vyšetřovatelé také uvedli, že našli technické důkazy, které mohou spojovat Severní Koreu s nedávným útokem virem WannaCry, který postihl více než tři sta tisíc počítačů ve 150 zemích. Pchjongjang obvinění označil za „směšné“.

Podstata těchto obvinění je napojení Severní Koreje na hackerskou skupinu Lazarus, která je spojována s loňskou kyberkrádeží 81 miliónů dolarů (téměř dvě miliardy korun) z bangladéšské centrální banky a s útokem na hollywoodské studio společnosti Sony.

Vláda Spojených států z útoku na Sony obvinila Severní Koreu, podle některých vládních činitelů vyšetřovatelé připravují proces proti Pchjongjangu v případu bangladéšské banky. V obou případech zatím nebyly předloženy žádné přesvědčivé důkazy ani nebyla vznesena oficiální obvinění. KLDR odmítla, že by za oběma útoky stála.

Do ciziny za lepším internetem

KLDR je jednou z nejvíce uzavřených zemí světa a jakékoliv podrobnosti o jejích utajovaných operacích je velmi obtížné získat. Nicméně nějaká vodítka poskytují jednak experti, kteří samotářskou zemi studují, a jednak Severokorejci, kterým se podařilo dostat za hranice do Jižní Koreje nebo na Západ.

Jedním z nich je bývalý profesor informatiky Kim Hjong-kuang, který přeběhl do Jižní Koreje v roce 2004 a stále má své zdroje v KLDR. Podle Kima byly kyberútoky Pchjongjangu vedené za účelem získání peněz a s největší pravděpodobností organizované Jednotkou 180, která je součástí Generálního průzkumného úřadu, severokorejskou zpravodajskou špionážní agenturou.

„Jednotka 180 byla zapojena do hackování finančních institucí, kde prolomí zabezpečení a z bankovních účtů vybírá peníze,“ řekl Reuters Kim, který už v minulosti uvedl, že jeden z jeho bývalých studentů je ve Strategickém kybervelitelství, tedy jakési kyberarmády KLDR.

„Hackeři jezdí do ciziny, aby někde našli lepší internetové připojení, než má KLDR, aby za sebou nenechávali stopy,“ dodal Kim. Podle něj pracují v utajení, coby zaměstnanci obchodních společností.

Podle experta na Severní Koreu z amerického Centra pro strategické a mezinárodní studia Jamese Lewise Pchjongjang nejprve hackování používal jako nástroj pro špionáž a poté k politickým provokacím Jižní Koreje a Spojených států.

Útok na jaderný reaktor

Jihokorejské úřady tvrdí, že mají důležité důkazy o severokorejských válečných kyberoperacích. „Severní Korea podniká kyberútoky ze zemí třetího světa, aby zakryla původ těchto operací,“ řekl Reuters An Čong-hi, náměstek jihokorejského ministra zahraničí. Kromě útoku na bangladéšskou banku je podle něj Pchjongjang podezřelý z útoků na banky na Filipínách, ve Vietnamu nebo v Polsku.

Podle jihokorejské policie se Severní Korea nabourala do více než 140 tisíc počítačů 160 jihokorejských společností a vládních úřadů, do kterých nainstalovala škodlivý kód, který má připravit půdu pro budoucí masívní kyberútok.

Severní Korea je také podezřelá z útoků na operátora jihokorejského jaderného reaktoru v roce 2014. KLDR jakoukoliv účast na útocích odmítla.

Podle Michaela Maddena, amerického experta na severokorejské vedení, je Jednotka 180 jednou z mnoha kyberválečných skupin v severokorejské zpravodajské komunitě.

„Personál je rekrutován ze středních škol a je trénován v elitních institucích,“ řekl Madden. „Mají určitou autonomii ve svých misích a úkolování,“ dodal s tím, že mohou pracovat například z hotelů v Číně nebo Východní Evropě.

Reklama

Související články

Hackeři si vzali po Sony na mušku celebrity

Hackeři spojovaní se severokorejským komunistickým režimem vyzradili telefonní čísla hollywoodských hvězd Brada Pitta, Julie Robertsové a Toma Hankse....

Hackeři ukradli i scénář Bonda

Se zpožděním vyšlo najevo, že byl při listopadových hackerských útocích na studio Sony Pictures ukraden také scénář k nové bondovce Spectre. Jednalo se však...

Výběr článků

Načítám