Hlavní obsah

Na jihu Libye se střetly klíčové síly rozdělené země, maršál Haftar prohrál

Tripolis

Střet na jihu Libye u letiště Brák al-Šátí, který si vyžádal nejméně 60 obětí, nebyl obyčejnou kmenovou potyčkou. Utkaly se tam dvě nejmocnější síly v zemi. Brigáda z Misuráty, podporující vládu národní jednoty, napadla Libyjskou národní armádu (LNA). Její maršál Chalífa Haftar odmítl uznat novou vládu národní jednoty a je věrný mezinárodně uznávanému parlamentu v Tobrúku, uvedla agentura Reuters.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Účastníci oslav třetího výročí založení Libyjské národní armády nesou portrét velitele Chalífy Haftara.

Článek

Letiště držela milice spjatá s Haftarovou LNA. Právě její příslušníci převažují mezi oběťmi, mezi nimiž jsou i civilisté pracující na letišti. Podle starosty města Ibrahima Zamího to byla jatka. Sám uvedl vyšší počet obětí. Zemřelo 74 vojáků z této milice a dalších 18 bylo zraněno. Celkem mělo zemřít 86 lidí.

Mluvčí LNA v souvislosti s boji na jihu Libye řekl, že střety propukly, když síly věrné LNA začaly bojovat proti znepřáteleným milicím, které zaútočily na základnu u města Brák Al-Šáti.

Brigáda z Misuráty vyhnala Islámský stát ze Syrty. LNA, která disponuje i letectvem, zase zatlačila islámské radikály na východě, i když zatím ještě neosvobodila celé Benghází.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Oslavy třetího výročí založení Libyjské národní armády v Benghází

Ke střetu došlo, ačkoliv se dva hlavní protagonisté konfliktu v Libyi, Chalífa Haftar a premiér mezinárodně uznávané tripolské vlády Faíz Sarrádž, začátkem května domluvili, že se spolu pokusí situaci na jihu země zklidnit. Útok na letiště ale pohřbil naděje na nalezení východiska z krize.

Země je stále rozdělená na východní část, drženou LNA, kde sídlí mezinárodně uznávaný parlament, a na západní, kde hrají prim síly z Misuráty. Ty zase mají blíž k islámským radikálům.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Libyjský premiér Faíz Sarrádž (vlevo) se zdraví s předsedou francouzské vlády Bernardem Cazeneuvem

Terčem útoku se stalo také město Benghází, kde vybuchla bomba před mešitou v době, kdy z ní vycházeli věřící po večerní modlitbě. Zahynul prominentní kmenový představitel a pět dalších osob. Jedenáct lidí utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám