Hlavní obsah

Princeznám ze Spojených arabských emirátů hrozí v Belgii vězení za týrání služebných

Právo, brw
Brusel

Belgický prokurátor žádá 18měsíční vězení a pokutu ve výši 1,9 miliónu eur pro osm princezen ze Spojených arabských emirátů, souzených v Bruselu za nelidské zacházení se dvěma desítkami služebných a z omezování jejich osobní svobody. Proces začal tento týden, rozsudek by měl být znám v červnu.

Foto: Profimedia.cz

Žena uprostřed je jedna z obětí princezen.

Článek

Kauza vešla v Belgii ve známost jako „případ princezen z Conradu“ – podle názvu luxusního bruselského hotelu, kde šlechtičny obsadily celé patro a kde se vše v roce 2008 odehrálo. Stání se podle listu La Libre Belgique kromě žalující strany účastnili jen právníci, kteří zastupují Šajchu Hamdu Alnehajánovou, jejích sedm dcer a jednoho z majordomů. Ti všichni jsou obviněni z krutého zacházení se služebnými.

„Spaly na matracích na zemi u dveří do pokojů princezen. Musely jim být k dispozici čtyřiadvacet hodin denně a nedostávaly žádnou mzdu,“ popsala situaci služebných obžaloba. K jídlu měly zbytky po princeznách a jedna uvedla, že nedostala nic jíst ani pít po tři dny. Při přijetí do práce musely odevzdat pasy.

„Když jsem přijela, myslela jsem, že to je ráj. Ale vzali mi pas a od té chvíle jsem vyměňovala pleny dětem. Nespala jsem nikdy v pokoji, ale na chodbě. Pokoj sloužil jako převlékárna pro děti," sdělila ve výpovědi jedna z nich.

Žalobce přečetl také záznam policie, která v roce 2008 konstatovala, že „služebné několika národností živořily v podmínkách blízkých otroctví, neměly pracovní povolení ani povolení k pobytu či pracovní smlouvu“. Navíc nesměly opustit hotel bez svolení svých velitelek.

Ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch, kteří proces sledují, upozornili, že je nepravděpodobné, že by Spojené arabské emiráty členy královské rodiny vydaly k výkonu trestu. Bude podle nich ale i tak významné, budou-li příslušnice jednoho z nejbohatších klanů světa veřejně spojeny s otrokářstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám