Hlavní obsah

Česko stále překvapuje. V zahraničí se zájmem sledují Sobotkův politický tanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politické krizi v Česku se i nadále věnují přední světová média. Sdělovací prostředky v Evropě i v zámoří v pátek konstatovaly, že český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) změnil svůj postoj, rozhodl se nepodat demisi a pokračuje ve snaze odstavit svého rivala, vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Jedná se o zásadní obrat, hodnotí v zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka hovoří s novináři po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Odstoupení z odstoupení.“ Premiér Sobotka chce ještě zůstat ve svém úřadě. Pod tímto titulkem informoval server německého týdeníku Focus nejnovější vývoj v české vládní krizi. Premiérovo rozhodnutí, že demisi nepodá, popsal server jako „překvapující obrat“.

Jiná slova, ale stejné sdělení přinesla svým divákům o dění v Česku německá televize n-tv. O Sobotkově pátečním rozhodnutí referovala jako o překvapení a obratu o 180 stupňů. Televizní stanice popisuje nejen jádro sporu, ale připomíná také poslední průzkumy, v nichž preference sociálních demokratů strmě padají.

V podobném duchu informovala o vývoji v Česku také rakouská tisková kancelář APA. „Český premiér Bohuslav Sobotka po ohlášení své demise překvapivě ustoupil a nyní požaduje odchod svého ministra financí,“ napsala APA. Ve zprávě agentura podrobně informuje o nejnovějším kroku ministerského předsedy a poskytuje obsáhlou analýzu současné situace ve vládě i vztazích mezi nejvyššími ústavními činiteli.

Může za to Sobotka, soudí AP

Americká zpravodajská agentura AP napsala, že současnou politickou krizi v Česku vyvolal ministerský předseda Sobotka a nyní chce situaci vyřešit tím, že „odvolá svého ministra financí“. Babiše přitom AP popisuje jako miliardáře, který nedokázal dostatečně vyvrátit podezření ze snahy vyhnout se placení daní.

Politickému dění v Česku se zahraniční média se zájmem věnovala už ve čtvrtek. Fakt, že český prezident Miloš Zeman na Pražském hradě spektakulárně přijal demisi, kterou ale premiér Sobotka nepodal, v zahraničí hodnotili jako šokující.

Sobotkovy kroky sledují i Slováci

České politické kotrmelce sledují i všechna slovenská média. "Groteska v Česku pokračuje: Sobotka demisi nepodá, Babiš hovoří o cílené diskreditaci," napsal například na svém webu list Pravda.

"Česká vládní krize má další nečekaný průběh," uvedl veřejnoprávní Slovenský rozhlas. Jeho pražský zpravodaj se zmínil také o kauze nahrávek svědčících údajně o ovlivňování médií Babišem či o aféře v českém fotbalu, do níž jsou podle něj zapleteni i vlivní lidé z ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám