Hlavní obsah

Syrští povstalci na protest opustili mírová jednání v Astaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana

Delegace syrských povstalců opustila mírová jednání v kazašské Astaně. Reaguje tak na neutuchající boje, které v Sýrii pokračují i přes dojednané příměří. Informovala o tom agentura AFP. Hlavním bodem středečního jednání, které do Astany svolaly Rusko, Írán a Turecko, přitom mělo být zřízení bezpečnostních zón.

Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters

Účastníci jednání o Sýrii během lednové schůzky v Astaně. Jednání od té doby příliš nepokročila.

Článek

"Povstalecká delegace pozastavuje kvůli náletům na civilní obyvatele svou účast na jednáních. Bude v tom pokračovat, dokud útoky v celé Sýrii neskončí," sdělili agentuře AFP dva zástupci povstalecké delegace.

Do Astany byl kromě delegací vlády a jejích oponentů přizván i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Opozice vypověděla účast krátce po zahájení jednání o návrhu Ruska na ustavení klidových zón v Sýrii.

Zóny by měly být podle návrhu v oblastech ovládaných povstalci v provincii Idlib a Homs a rovněž na damašském předměstí Ghúta a na jihu Sýrie. Rusko si slibuje zklidnění situace, aby se mohli začít vracet uprchlíci.

Pozorovatelé z obou táborů

Kolem vymezených zón mají být podle návrhu zřízena bezpečnostní a pozorovací stanoviště, která budou obsazena jak syrskými vojáky, tak povstalci. Kromě nich by měli být na místě i "vojenské jednotky pozorovatelů" z nejmenovaných zemí.

Garanty plnění dohody mají být Turecko, které podporuje některé povstalecké skupiny, a dále Írán a Rusko, jež stojí za vládou v Damašku.

V Astaně se letos jednalo už několikrát. Tyto rozhovory jsou považovány za doplněk jednání, která organizuje OSN pod vedením de Mistury. Zatímco OSN hledá politické řešení syrského konfliktu, v Kazachstánu se hovoří hlavně o bezpečnostních záležitostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám