Hlavní obsah

Řekněme ne každé formě násilí, vyzval papež František v Egyptě

Všichni duchovní vůdci se musejí sjednotit v odmítnutí náboženského extremismu, řekl v pátek papež František během své historické návštěvy Egypta. Hlava katolické církve se již setkala s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím, imámem vlivné káhirské mešity Al-Azhar šajchem Muhammadem Ahmadem Tájibem a patriarchou koptské křesťanské církve Tavadrosem II. V Egyptě platí výjimečný stav kvůli předvelikonočním atentátům na kopty.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František na setkání v patriarchou koptské křesťanské církve v Egyptě Tavadrosem II.

Článek

"Řekněme ještě jednou silné a jasné ne každé formě násilí, odplaty a nenávisti páchané ve jménu náboženství nebo ve jménu božím," prohlásil papež podle agentury Reuters na mírové konferenci v mešitě Al-Azhar. Františkova slova pronesená v přítomnosti islámských duchovních opakovaně přerušil potlesk.

Před zástupci egyptské vlády papež vyzdvihl význam Káhiry pro zmírnění napětí na celém Blízkém východě. "Egypt má jedinečný úkol: posílit také mír v regionu, i když je slepým násilím zraňován na vlastní půdě," řekl podle agentury DPA.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František v káhirské katedrále sv. Marka zapaluje svíci.

František také podle zpravodajského serveru Ahram Online ocenil, že Egypt poskytuje útočiště miliónům uprchlíků z Blízkého východu i subsaharské Afriky a že se je snaží začlenit do společnosti.

Před Sísím a diplomaty z celého světa papež vyzval k bezpodmínečnému respektu k lidským právům včetně svobody slova a vyznání. Mezinárodní nevládní organizace Sísího obviňují, že tvrdě potlačuje nejen islamistické, ale jakékoliv opoziční projevy.

Tavadros II. podle Ahram Online popsal návštěvu Františka jako nový krok na cestě k lásce a míru mezi národy. Ocenil papežovu snahu o mezináboženský dialog a to, že jej František přijal ve Vatikánu krátce po svém jmenování do čela katolické církve.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Papež František obklopen ochrankou, novináři a místními představiteli

Papeže čekalo na úvod návštěvy na letišti diplomatické přijetí na červeném koberci. Dostal také květiny od chlapce a dívky, napsala agentura AP. Podle ní vyjel František k prezidentskému paláci v obyčejném voze se staženým okénkem, jako při jiných zahraničních návštěvách tedy odmítl pancéřovaný "papamobil".

"Papež míru v Egyptě míru," stálo podle Reuters na jednom z transparentů, které měli lidé vítající Františka na jeho cestě z letiště do centra Káhiry. Silnice, jimiž papež projížděl, střežili vojáci a armádní vozy.

František přijel do Egypta jako druhý papež v moderní historii. Před ním zemi navštívil Jan Pavel II. v roce 2000. Nyní ale hlava katolické církve dorazila jen necelý měsíc poté, co si teroristické útoky na koptské křesťany vyžádaly 45 životů, a v Egyptě proto platí tříměsíční výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám