Hlavní obsah

V Jižní Koreji rychle budují americký protiraketový štít. Navzdory protestům obyvatel

– Soul

Kontejnery s první částí amerického protiraketového štítu THAAD dorazily v noci na středu navzdory protestům na místo svého určení na základnu na jihovýchodě Jižní Koreje. Uvedla to ve středu jihokorejská tisková agentura Jonhap. Proti stavbě protestovali místní občané a aktivisté a rozmístění štítu chce přezkoumat kandidát na budoucího prezidenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

THAAD v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Tisková agentura Jonhap uvedla, že části systému dorazily do provincie Kjongsang pukdo na jihovýchodě země. Jednat by se mělo o šest odpalovacích zařízení, několik protiraketových střel a radar pracující ve spektru X. Na místo určení dorazilo šest nákladních vozů. Proti jejich příjezdu protestovaly stovky lidí s mírovými transparenty, i když přeprava nebyla nijak avizovaná. Stálo na nich „Žádný THAAD, žádná válka!”, „Američané, jste přátelé, nebo okupační vojska?”.

Rozmístění štítu dělí celou korejskou společnost, protože nejde jen o aktuální hrozbu z KLDR. Panují spekulace, že výstavba se urychluje, aby nešlo rozhodnutí o umístění zvrátit. Souhlas se štítem přitom dala vláda sesazené prezidentky Pak Kun-hje a největší favorit voleb Mun Če-in z liberální Demokratické strany řekl, že by kontroverzní rozhodnutí měla přezkoumat nová vláda. Volby hlavy státu se konají 9. května.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejci protestují proti systému THAAD

Urychlená výstavba štítu

Vozy dorazily pouhých šest dnů poté, co americké síly v Koreji (USFK) získaly pozemek v Songdžu od jihokorejské vlády. Stavba pokračuje, přestože zatím ještě nebyl ukončen společný průzkum dopadů na životní prostředí.

„Pracujeme s Jižní Koreou, jak rychle je to možné, na završení rozmístění obranného systému THAAD proti severokorejským raketovým hrozbám,” sdělil Pentagon agentuře Jonhap. „Nelegální severokorejské zbrojní programy představují jasné a velké nebezpečí pro americkou národní bezpečnost. Severní Korea otevřeně prohlašuje, že její balistické rakety mají dopravit jaderné zbraně, aby zasáhly města v USA, Korejské republice a Japonsku.”

Foto: Handout, Reuters

Systém antiraket THAAD při testu

Štít by měl být hotový do roka. Jeho výstavba začala v březnu. [celá zpráva]

Oznámení přišlo pouhý den poté, co Severní Korea uspořádala u příležitosti 85. výročí založení své armády rozsáhlé vojenské cvičení s ostrými střelbami.

Foto: Reuters

Americké vozidlo přepravující část protiraketového štítu projíždí mezi demonstranty.

Se Severní Koreou, proti které je THAAD namířen, je Jižní Korea od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt byl ukončen pouze podpisem příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou.

O situaci na Korejském poloostrově bude dnes ve 23:00 SELČ informovat americkou Sněmovnu reprezentantů ministr zahraničí Rex Tillerson, ministr obrany Jim Mattis, šéf zpravodajských služeb Dan Coates a předseda sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. Už v úterý podobné setkání uspořádala americká vláda také pro členy Senátu. Spojené státy dávají najevo rostoucí znepokojení z raketových a jaderných testů severokorejského režimu.

O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestovaly kromě KLDR také Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám