Hlavní obsah

Dětská těla podél cesty. Somálsku hrozí kvůli suchu rozsáhlý hladomor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Nový somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed označil v úterý sucha v Somálsku za národní katastrofu. Požádal o pomoc mezinárodní společenství a somálskou diasporu, neboť v ohrožení jsou podle něj milióny lidí a zemi hrozí hladomor. Tisíce lidí se stahují do hlavního města, kde je jediná šance získat pomoc. Hladomor už byl minulý týden vyhlášen v jižním Súdánu, kde je jím ohroženo 100 000 lidí.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Podvyživený devítiměsíční Ali Hasan, kterého drží jeho somálská matka Fadumo Abdi Ibrahímová

Článek

Jedním z lidí, kteří dorazili do Mogadiša, je matka devítiměsíčního Alího Hassana paní Fadumo Abdi Ibrahímová. Cesta z Toratorowu v provincii Dolní Shabelle nebyla lehká, musela během jediného dne a noci překonat 30 kilometrů dlouhou cestu přes vyschlou oblast. Nic jiného jí však nezbývalo: „Nesehnali jsme nic k jídlu, dokonce ani vodu ne, celá oblast je vyschlá.“

Odešla, protože během dvou let třikrát nepřišlo období dešťů, takže nesklidila žádnou kukuřici, kterou pěstovala. Manžela s dalšími čtyřmi děti ale ponechala v rodném městě. „Děti by cestu nepřežily,“ uvedla.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Somálci, kteří před hladem utekli do Mogadiša

„Viděla jsem podél cesty několik tělíček dětí, jejich matky byly příliš slabé na to je nést,“ popsala zoufalou situaci.

Statisíce ohrožených dětí 

Podle odhadů OSN humanitární pomoc potřebuje asi pět miliónů Somálců, tedy polovina země. Podle Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) 363 000 tisíc podvyživených dětí „potřebuje urgentní pomoc a podporu při výživě včetně 71 000, které jsou těžce podvyživené“.

Vláda v únoru varovala, že hlad „si vybírá velkou daň na dětech a ženách a vede k hrozbě, že lidé mohou být zneužíváni, stát se oběťmi porušování lidských práv a zločinných nebo teroristických sítí“.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Dívka z jihu Somálska, která kvůli hladu utekla do tábora u Mogadiša

V Somálsku působí radikální islámská milice Aš-Šabáb, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida. Usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a o zavedení islámského práva šaría. Boje situaci komplikují, protože mnohdy brání tomu, aby se sklidila úroda. Aš-Šabáb také nechce na území pod svou kontrolou pouštět humanitární organizace.

Hladomor v Jižním Súdánu

V části Jižního Súdánu vyhlásila hladomor OSN už minulý týden s tím, že ohroženo jím je 100 000 lidí a může být ohrožen další milión. Asi pět miliónů lidí potřebuje potravinovou moc. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že hladomor je výsledkem trvající občanské války, která brání v práci na poli. Preziden Kiir brzdí i distribuci humanitární pomoci.

Foto: George Fominyen, ČTK/AP

Hladomorem postižená rodina v Jižním Súdánu

Hladomor může postihnout i Nigérii.

Somálsko zasáhl hladomor naposledy v létě 2011. Tehdy zemřelo přibližně 260 000 lidí, většinou dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám