Hlavní obsah

V Austrálii zatkli muže, který chtěl vybavit Islámský stát střelami dlouhého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australští policisté zatkli muže, jehož podezírají, že pomáhal radikálům z Islámského státu vyvinout moderní zbraně včetně raket dlouhého doletu. O zatčení dvaačtyřicetiletého Australana v pondělí informoval premiér Malcolm Turnbull. Dodal ale, že Austrálii nehrozila bezprostřední hrozba útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii zatkli muže, který chtěl vybavit IS střelami dlouhého doletuVideo: Reuters

 
Článek

„Ukazuje to je, že terorismus, podpora teroristických skupin a islámský extremismus nejsou omezeny jen na naše velká města,” zdůraznil premiér a dodal ,„opět to ukazuje, že všichni potřebujeme být opatrní.”

Haisem Zahab byl zadržen při razii ve městě Young v Novém Jižním Walesu. Prohlídka jeho domu pokračuje a podle policie zatčení předcházelo osmnáctiměsíční vyšetřování.

Zahab je rodilý Australan a vyučený elektrikář. Je podezřelý, že se pokoušel získat informace o laserové technologii, která by Islámskému státu pomohla detekovat řízené střely, které proti němu používá mezinárodní koalice v Iráku a Sýrii. Zabýval se také vývojem rakety dlouhého doletu, kterou chce Islámský stát získat.

Vlastní zkušenosti s laserovou technologií a vývojem raket neměl, řekl policejní komisař Andrew Colvin.

Foto: Stringer, Reuters

Zleva: Australský ministr spravedlnosti Michael Keenan, premiér Malcolm Turnbull a policejní šéf Andrew Colvin.

Nejspíš jednal sám

Policejní komisař Andrew Colvin řekl, že Zahab neplánoval útoky v Austrálii a pracoval zřejmě sám: „Jde o delikt technické povahy, ten muž je technicky zaměřený my provádíme kompletní a podrobnou prohlídku jeho nemovitosti.”

Zahabovi hrozí vícečetná obvinění, včetně zločinu napomáhání extremistické zahraniční skupině, za což v Austrálii hrozí doživotní trest. V pondělí v Youngu předstoupil před soud a nepožádal o kauci. Další soudní řízení se má konat 8. března.

V Austrálii platí zvýšená pohotovost kvůli teroristické hrozbě od září 2014. Vláda tvrdí, že policie zmařila 12 plánovaných útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám