Hlavní obsah

Kvůli vraždě bratra vůdce KLDR hledá malajsijská policie další Severokorejce

• Aktualizováno

Malajsijská policie pátrá v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama, který byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una, po čtyřech občanech KLDR. Zemi měli opustit již v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam patrně otráven. V neděli to uvedla agentura Reuters.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Kim Čong-nam

Článek

Malajsijská policie nesdělila, zda je čtveřice hledaných nějak spojena se severokorejskou vládou. Uvedla, že dotyční měli běžné, nikoliv diplomatické pasy.

Policie by uvítala, kdyby do Malajsie přijeli pomoct s vyšetřováním příbuzní Kim Čong-nama. Příčinu jeho smrti úřady neoznámily, neboť se čeká na výsledky druhé pitvy a toxikologických testů.

„Jsme přesvědčeni, že za tím incidentem stojí severokorejský režim, vzhledem k tomu, že pět podezřelých jsou Severokorejci,” řekl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení, které se zabývá vztahy obou znepřátelených Korejí.

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Zadržený byl identifikován jako Ri Čong-čchol, narozený v roce 1970. Dříve již úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Údajná vražedkyně, která si myslela, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerouVideo: Malay Mail, Reuters

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Anketa

Myslíte si, že za atentátem na Kim Čong-nama stojí severokorejský režim?
Ano
92,7 %
Ne
7,3 %
Celkem hlasovalo 317 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám