Hlavní obsah

Malajsie zadržela v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama další ženu

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Malajsie v souvislosti s pondělní vraždou bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zadržela druhou ženu, která měla indonéský pas. Malajsijské státní tiskové agentuře Bernama to řekl šéf policie Chalid Abu Bakar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam na záběrech z roku 2001Video: Reuters

 
Článek

Policie později uvedla, že zadržená žena měla indonéský pas, podle kterého se jmenuje Siti Aishahová a má ji být 25 let. Abú Bakar podle BBC uvedl, že byla identifikována na základě záběrů z bezpečnostních kamer na letišti. Nesdělil, za jakých okolností byla zatčena.

Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela 28letou ženu s vietnamským cestovním dokladem na jméno Doan Thing Hoan. Ta by měla ve čtvrtek stanout před soudem. [celá zpráva]

Zatím není jasné, zda doklady obou žen jsou pravé. Policie kvůli tomu kontaktovala vietnamské diplomaty.

Další podezřelí 

Údajně také zadržela taxikáře a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, má se jednat o čtyři muže. Objevila se také zpráva, že byla nalezena dvě těla mrtvých severokorejských žen, ale policie se k ní oficiálně nevyjádřila.  [celá zpráva]

Kim Čong-nam byl usmrcen na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že staršího bratra současného vůdce otrávily dvě severokorejské agentky.

Příčina smrti nevlastního bratra severokorejského diktátora, který žil řadu let v čínském Macau, nebyla zatím určena, ačkoli pitva Kim Čong-nam už proběhla. Zatím se však neví, zda Malajsie výsledky pitvy oficiálně oznámí, uvedla agentura AP.

Podle některých zdrojů byl Kim Čong-nam zabit pomocí otrávených jehel, nebo plnícím perem naplněným jedem, podle jiných zdrojů ho útočnice postříkaly na obličeji jakousi jedovatou tekutinou.

Severokorejští diplomaté prý o tělo nežádali

Policejní šéf v obvodu Selangor Abdul Samah Mat BBC popřel, že by severokorejští diplomaté, kteří přijeli ve středu večer, oficiálně žádali o vydání těla. Objevily se zprávy, že chtěli jeho okamžité vydání a spekulace, že nechtěli dovolit pitvu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu objevil na oslavách 75. narozenin svého zesnulého otce, jehož následovníkem měl původně být právě Kim Čong-nam, dokud nebyl chycen v Tokiu s falešným pasem.

Kim se na středečním mítinku neusmíval, měl stažené koutky dolů a při odchodu ani nemával, jak je u něj obvyklé, uvedla jihokorejská agentura Jonhap.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám