Hlavní obsah

Malajsie chce po severokorejském vůdci vzorek DNA

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajsie

Malajsijské úřady vydají ostatky Kim Čong-nama (45), nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una (33), do Pchjongjangu, až jeho rodina dodá vzorek DNA.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam (vpravo).

Článek

„Dosud nikdo z příbuzných mrtvého neidentifikoval ani nevznesl nárok na tělo. Potřebujeme DNA jakéhokoli člena rodiny, abychom oficiálně dokončili nezbytné postupy,“ uvedly.

„Severní Korea poslala žádost o vydání. Než vyhovíme, musíme stanovit totožnost,“ řekl v pátek Abdal Samah Mat, policejní šéf, do jehož kompetence spadá i mezinárodní letiště v Kuala Lumpuru.

V pondělí dvě ženy při troufalém bleskovém atentátu, jenž trval pět sekund, nastříkaly u odbavovacích automatů v letištní hale Kim Čong-namovi do obličeje toxický sprej. Při převozu do nemocnice zemřel, avšak stihl zdravotníkům říci, že ho postříkali chemikálií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Údajná vražedkyně, která si myslela, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerouVideo: Malay Mail, Reuters

Policie vyslechla dvě podezřelé – 28letou držitelku viet­namského pasu a 25letou ženu s in­donéskými dokumenty – rovněž i malajsijského přítele Indonésanky. Celkem v souvislosti s případem zadržela čtyři osoby. [celá zpráva]

Známí a blízcí Indonésanky tomu nevěří

Rodinu a bývalé sousedy podezřelé Indonésanky Siti Aisayahové (25) zatčení této mladé matky ohromilo. Podle nich to je slušná a tichá žena. V letech 2008–2013 žila ve skromném bytě ve čtvrti Tam­bora na západě indonéské metropole Jakarty s manželem a dnes malým synem. Pak se odstěhovali za prací do Malajsie poté, co jim zkrachoval obchod s oděvy.

Do Indonésie se vrátili krátce v roce 2014 kvůli rozvodu. Několik miliónů Indonésanů se živí v Malajsii jako služky a pracovníci na stavbách a na plantážích.

Kdo je vlastně záhadný muž?

Aminah, žena v domácnosti a kdysi sousedka v Tamboře, nevěří zprávám, že její kamarádka je špiónka. „Jak bych mohla něčemu takovému věřit? Je velmi slušná a dost prostá. Jak by mohla zabít tak důležitého muže? V žádném případě to není možné,“ dodala Aminah s tím, že skuteční pachatele museli její kamarádce ukrást pas a pak se za ni vydávat.

To však vyloučil mluvčí indonéského imigračního úřadu s tím, že indonéští diplomaté se s Aisayahovou setkali v zadržovací vazbě a potvrdili, že stránka v pasu, kterou zveřejnila indonéská média, se shoduje s cestovním dokumentem, který má u sebe.

Podle spekulací se Siti mohla do atentátu zaplést poté, kdy

se setkala s tajemným mužem v nočním baru v Kuala Lumpuru, kde pracovala. „Ten jí údajně nabídl sto dolarů, když mu pomůže s jedním žertíkem. Souhlasila, protože potřebovala peníze. Ovšem netušila, kdo je Kim Čong-nam ani co se chystá,“ napsal web s odvoláním na zasvěcené zdroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám