Hlavní obsah

Filipíny zastavují brutální protidrogovou kampaň, policie se vymkla kontrole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínská policie pozastavila svou protidrogovou kampaň, která si podle serveru BBC News od léta vyžádala už na 7000 obětí mezi předpokládanými drogovými překupníky a narkomany. Filipínský policejní šéf rovněž nařídil rozpuštění policejních protidrogových jednotek. Reagoval tak na únos a zabití jihokorejského podnikatele, kterého se dopustili policisté.

Foto: Czar Dancel, Reuters

Přísaha filipínských policistů

Článek

Prezident Rodrigo Duterte, který razie nařídil, nicméně prohlásil, že tažení proti narkotikům bude pokračovat až do posledního dne jeho šestiletého funkčního období.

Šéf filipínské policie Ronald dela Rosa v pondělí oznámil, že pozastavuje protidrogové operace, dokud se nepodaří policejní řady zbavit "ničemů". "Nejprve musíme pročistit naše řady... pak možná můžeme obnovit naši válku proti drogám," prohlásil dela Rosa. "Pokud budou všichni spolupracovat, mohlo by se nám to podařit za měsíc," dodal.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Jihokorejský byznysmen Či Ik-ču byl loni v říjnu unesen ze svého domu nedaleko Manily pod záminkou protidrogového zátahu. Únosci ho uškrtili, ale i poté předstírali, že je naživu, aby se pokusili získat výkupné od jeho rodiny. Jeho tělo bylo nalezeno v ústředí filipínské národní policie, jejíž příslušníci z protidrogového týmu jsou ze zločinu podezřelí.

Z šesti měsíců jsou celé roky 

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Po loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami.

Kampaň vyvolala kritiky Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňovaly na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávali převážně drobní překupníci. Policie to popírá s tím, že jednala v sebeobraně.

Duterte původně prohlašoval, že se mu podaří zbavit zemi problémů s drogami během šesti měsíců. V neděli ale uvedl, že problém podcenil, a že v protidrogové kampani hodlá pokračovat až do skončení svého volebního období v roce 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám