Hlavní obsah

Ve Středozemním moři zachránili tisíc migrantů, jeden zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba tisíc migrantů v pátek zachránila italská pobřežní stráž a posádka plavidla jedné z humanitárních organizací ve Středozemním moři. Jednoho migranta našli mrtvého, informovala agentura Reuters. Italská pobřežní stráž a loď španělské humanitární organizace Proactiva Open Arms pomohly uprchlíkům, kteří se nacházeli na šesti gumových člunech a třech dřevěných loďkách.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Zachránění migranti ze subsaharské Afriky

Článek

"Na jednom z gumových člunů jsme našli mrtvé tělo," uvedla pobřežní stráž. Podrobnosti o národnosti migrantů neuvedla. Na cestu do Evropy se ale přes Středozemní moře vydávají nejčastěji obyvatelé zemí subsaharské Afriky. Na vratkých člunech se ovšem často snaží moře přeplout i Syřané či Afghánci.

Severoafrická trasa je po loňském uzavření takzvané balkánské stezky v současnosti hlavní migrační trasou, po které se vydávají lidé za lepším životem do Evropy.

V loňském roce se ze severní Afriky dostalo do Itálie rekordních 180 000 lidí. Za poslední tři roky jich takto do jihoevropské země dorazilo více než půl miliónu. Přes 5000 lidí při cestě přes moře oddělující Afriku od Evropy přišlo loni o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám