Hlavní obsah

Do Gambie kvůli dvojvládí vstoupila armáda Senegalu, Češi mají zemi opustit

• Aktualizováno

Do Gambie ve čtvrtek vstoupila armáda sousedního Senegalu. Činí tak na podporu nově zvoleného gambijského prezidenta Adama Barrowa, jenž ve čtvrtek v Senegalu složil přísahu. OSN přijala rezoluci, která požaduje klidné odstoupení dosavadního gambijského vládce. Yahya Jammeh to však zatím odmítá, neboť neuznává výsledky voleb; tento týden vyhlásil v zemi výjimečný stav. České ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby Gambii opustili.

Foto: Sylvain Cherkaoui, ČTK/AP

Senegalští vojáci na hranicích s Gambií

Článek

Překročení hranic Gambie senegalskými jednotkami potvrdil senegalský armádní mluvčí citovaný agenturou Reuters. Senegal je členem Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), které pohrozilo vojenskou intervencí, pokud ve čtvrtek Jammeh neodstoupí.

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci, která vyjadřuje "plnou podporu ECOWAS v jejím závazku zajistit, v prvé řadě politickými prostředky, respektování vůle gambijského lidu vyjádřené výsledky voleb z 1. prosince".

Češi by měli Gambii opustit

Černínský palác ve čtvrtek na svém webu zveřejnil upozornění, v němž "doporučuje občanům aktuálně pobývajícím v Gambii opustit zemi a cestovatelům na nezbytně nutnou dobu plánované cesty odložit".

V Gambii jsou nyní desítky českých turistů, nikomu ale nehrozí nebezpečí, sdělila Asociace cestovních kanceláří ČR. "Všechny cestovní kanceláře nám potvrdily, že nikdo z jejich klientů poškozený není, což samozřejmě neznamená, že tam nemůže být někdo individuálně bez cestovní kanceláře," citoval server Aktuálně.cz Jana Papeže z asociace.

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Nově zvolený gambijský prezident Adama Barrow

Barrow složil přísahu na gambijské ambasádě v hlavním městě Senegalu. Narychlo připravené ceremonie se zúčastnilo 40 osob, včetně senegalského premiéra a předsedy gambijské volební komise. Přítomni byli i zástupci ECOWAS.

Jammeh zůstává ve své rezidenci v gambijském hlavním městě a stojí za ním jen část armády, uvedla agentura AP. Jammeh v úterý v zemi vyhlásil tříměsíční výjimečný stav. Zdůvodnil jej tím, že se snaží předejít mocenskému vakuu v době, kdy bude o jeho výhradě k výsledku voleb rozhodovat nejvyšší soud.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Yahyu Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců, z potlačování práv gayů a leseb a také z přísného přístupu k médiím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám