Hlavní obsah

Vzpoura vojáků v Pobřeží Slonoviny i přes dohodu pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Prezident Pobřeží Slonoviny Alassane Ouattara v sobotu oznámil, že se jeho vláda dohodla se vzbouřenými vojáky, kteří požadují mimo jiné zvýšení platů a rychlejší povýšení. Asi hodinu poté ale agentura AFP informovala, že část vzbouřených vojáků s dohodou nesouhlasí a zadržela ministra obrany a jeho delegaci.

Foto: Luc Gnago , Reuters

Vojáci na pláži v letovisku Grand-Bassam

Článek

Podle zpravodaje AFP ve městě Bouaké, kde se konala sobotní vyjednávání se vzbouřenci, část vojáků střelbou zabránila ministrovi obrany Alainu Richardovi Donwahimu a jeho delegaci opustit rezidenci podprefekta. Důvodem je jejich nespokojenost s podmínkami uzavřené dohody, jejíž detaily nebyly zveřejněny.

"Chceme, aby nám prezident řekl datum a částku, kterou nám zaplatí," řekl podle agentury AFP jeden z nespokojených vojáků. Podobná vzpoura části armády postihla tuto západoafrickou zemi i v listopadu 2014, kdy vojáci požadovali doplatit platy za několik let. Vláda tehdy slíbila dlužné částky doplatit, slib prý ale nesplnila.

Pobřeží Slonoviny, v němž žije asi 24 miliónů obyvatel, je nejrychleji rostoucí africkou ekonomikou a největším světovým vývozcem kakaa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám