Hlavní obsah

V Severní Koreji žijí lidé jako otroci, tvrdí uprchlý diplomat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lidé žijí v Severní Koreji jako otroci, prohlásil bývalý severokorejský diplomat Tche Jong-ho. Působil na velvyslanectví ve Velké Británii a v srpnu utekl do Jižní Koreje kvůli situaci v KLDR. Podle BBC to vypověděl před parlamentní komisí, uvedl jihokorejský politik Li Čol-u. Podle nedělníku Sunday Express jej nutili získat jaderná tajemství a hrozili mu koncem diplomatické kariéry.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Uprchlý diplomat tvrdil, že si stále silněji uvědomoval „hroznou realitu“ života v Severní Koreji. „Mnoho vysokých představitelů Severní Koreje trpí depresemi kvůli obavám, že budou žít dlouho jako otroci, jestli bude mladý vůdce vládnout zemi po desetiletí,“ dodal.

Tche Jong-ho byl po velvyslanci druhým nejvyšším zástupcem severokorejské ambasády. S rodinou Británii opustil na začátku srpna a zamířil do Jižní Koreje. Od té doby byl intenzivně vyslýchán tajnými službami, které chtěly prověřit, zda nejde o špióna, i když mu v útěku pomáhal příslušník britské tajné služby MI5.

Tche uvedl, že se o demokracii v Jižní Koreji poučil z filmů a seriálů, které sledoval.

Podle listu Sunday Express se prý rozhodl utéci, když mu nadřízení řekli, aby zkusil uplatit civilního zaměstnance britského ministerstva obrany nebo námořního důstojníka a získal od nich informace o jaderných ponorkách. Údajně jim měl nabídnout milión liber (asi 32 miliónů korun).

Tento příkaz měl dostat před dvěma lety, napsal s odvoláním na výslechy Sunday Express. Tche namítal, že nemá šanci dostat se o samotě do blízkosti těchto lidí, ale neuspěl. Jeden ze severokorejských generálů mu prý pohrozil, že pokud selže, je jeho diplomatická kariéra u konce a vrátí se do Pchjongjangu.

Po poradě se ženou se rozhodl utéci. Britové ho pak přepravili na americkou základnu v Rammsteinu v Německu, kde ho vyslýchali Američané. Pak přeletěl do Jižní Koreje. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Tche je nejvyšším severokorejským představitelem, který přeběhl. Po útěku ho KLDR označila za lidský odpad.

Reklama

Výběr článků

Načítám