Hlavní obsah

Čína: Největší střední třída planety nabírá dech

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prioritou Komunistické strany Číny (KS Číny) je zachovat status quo, společenskou stabilitu, která jistí její mocenský monopol. Ten však výhledově ohrožuje raketový růst střední třídy: bohatnoucí společenská vrstva se samozřejmě emancipuje.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ještě před koncem 90. let střední třída v Číně existovala jen relativně velmi nepočetně: v roce 2000 žilo v miliardové zemi na pět miliónů rodin s ročním příjmem v přepočtu 280 tisíc až milión korun. Nyní už je to ale 225 miliónů středně zámožných lidí, a do roku 2020 by jejich počet mohl překonat počet všech Evropanů.

Závratný rozmach čínské střední třídy je výsledkem skoku v růstu mezinárodního obchodu země. Ten zásadně změnil tvář státu, kde je nyní typickou scenérií místo rýžových polí záplava efektních mrakodrapů a kde místo kdysi tak tradičních kol jezdí nablýskaná auta. Číňané se stali kosmopolitnějšími, zajímají se o dění ve světě i životní styl Západu. A na webu – v mezích daných tamní cenzurou – jich stovky miliónů živě diskutují.

Strach z chaosu

Zatímco však například v Jižní Koreji nebo na Tchaj-wanu si střední třídy nakonec vymohly změnu autoritářského, totalitního režimu a prosadily standardní demokracii, Čína od brutálně potlačených protestů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 žádný srovnatelný protest za nastolení demokracie nezažila. Trend ukazuje spíše na koncentraci moci, i když v rukavičkách.

Prezident Si Ťin-pching drží ve svých rukou s jistotou všechny otěže a jak ukazuje i součást upevňování této moci – jeho ukázkový boj s korupční hydrou v zemi – je za to ve vlasti všeobecně obdivován coby silný, energický, cílevědomý a moudrý vůdce. Tento rys mentality Číňanů Západ stále moc nechápe.

Naprostá většina střední třídy navíc demokratické změny zatím vůbec nepožaduje: nejen proto, že by kvůla tomu mohli mít problémy. Číňané mají v sobě z historických důvodů hluboko zakořeněný strach z chaosu a bezvládí, jež třeba přineslo jinde tzv. arabské jaro, volající po demokratizaci poměrů. A brexit jim stejně jako vítězství politického zelenáče v amerických prezidentských volbách znovu dokázal, že ve státotvorný úsudek běžného voliče nelze věřit.

Čínská vláda je sice tvrdá vůči kritikům, ale nechává své občany vydělávat a užívat si vydělaného bohatství. A dokud se nemíchají do politiky, můžou si v podstatě říkat a dělat, co chtějí, shrnul situaci týdeník The Economist.

Bublání – ale zatím jen pod povrchem

Pod povrchem to však v čínské společnosti přece jen začíná bublat. Ti, kteří nyní patří do střední třídy, se cítí nejistí. Teď žijí v dostatku, ale co „pak“? Obávají se, že na stáří se o ně nikdo nepostará – většina párů má jen jedno dítě a státní důchody jsou nízké. Mají strach, že když onemocní, účet za hospitalizaci je zlikviduje, že přijdou o vlastní byt – vlastnická práva závisí na svévoli úřadů – anebo o úspory: banky nabízejí často směšné úroky a pravidla alternativních investic jsou nejasná.

Vadí jim všudypřítomná korupce a nepotismus a štve je znečištěné ovzduší, které zkracuje jejich životy a životy jejich dětí. Skoro polovině Číňanů žijících ve městech je méně než 35 let, znají teror Maovy doby jen z vyprávění, a někteří z nich tak nemají strach si na nespravedlnost i stěžovat. „Čínská střední třída je větší, bohatší a hlasitější než kdy předtím. A to je hrozba pro komunistickou stranu,“ soudí The Economist.

Stranický monopol versus právní stát

Vládnoucí strana ovšem není hloupá a vůči požadavkům střední třídy se proto nestaví hluše – ostatně ze střední třídy už nyní pocházejí mnozí z 88 miliónů členů KS Číny a tato vrstva navíc představuje nejproduktivnější a nejvzdělanější část populace. Komunističtí činitelé pozorně sledují veřejné mínění, snaží se vycházet vstříc očekáváním a upouštět tím páru z hrnce sociálního napětí.

Háček je v tom, že je složité si představit praktické řešení řady problémů, které obrovská Čína má, bez transparentnějšího způsobu vládnutí. Systematicky– nikoliv selektivně – zbrzdit korupci může jen otevřenější systém veřejné správy. A bez právního státu nemůže být ničí majetek v bezpečí.

Pravidlo „nikdo není nad zákonem“ nemůže platit jen do chvíle, kdy se to bude hodit moci. Největší střední třída planety dál roste a v Pekingu budou muset brzy najít způsob, jak se k jejím požadavkům postavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám