Hlavní obsah

Proti prezidentce demonstrovalo v Jižní Koreji 1,5 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 1,5 miliónu lidí se podle organizátorů zapojilo do dnešních protestů v Jižní Koreji proti prezidentce Pak Kun-hje. Zhruba 800 tisíc lidí se sešlo v hlavním městě Soulu, uvedla BBC. Protesty trvají již pátý víkend. V ulicích metropole policie rozmístila 25 tisíc příslušníků bezpečnostních sil a uzavřela přístupové cesty k sídlu hlavy státu - Modrému domu, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proti jihokorejské prezidentce demonstrovalo 1,5 miliónu lidíVideo: Reuters

 
Článek

Protesty byly poklidné, účastní se jich rodiny s dětmi, vysokoškoláci, dělníci či zemědělci. Se svíčkami v rukou skandovali různá hesla.

Protestující, jichž se už více než měsíc každý víkend scházejí statisíce v ulicích metropole i dalších měst, požadují rezignaci Pak Kun-hje v souvislosti s korupčním skandálem, který otřásl její vládou. [celá zpráva]

„Viděla jsem zprávy a pomyslela si, že tohle nemůže pokračovat — lidé skutečně chtějí, aby odstoupila, ale ona to neudělala,” řekla Reuters jedna z účastnic dnešní demonstrace. „Jsem tu podruhé, ale poprvé s manželem a dětmi,” dodala.

Skandál prezidentky a její blízké přítelkyně

Skandál se točí kolem blízké přítelkyně prezidentky Čche Son-sil, jež čelí podezření, že zneužívala vztahu s Pak Kun-hje k vlastnímu obohacení. Před necelým týdnem jihokorejské státní zastupitelství Čche Son-sil obvinilo. [celá zpráva]

Existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou. Státní žalobci začali v této souvislosti chystat prezidentčin výslech. Podpora prezidentky u veřejnosti se propadla na pět procent.

V souvislosti se skandálem došlo k razii v sídlech společnosti Samsung Group a korejského penzijního fondu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám