Hlavní obsah

Jihokorejská prezidentka se kvůli skandálu s přítelkyní omluvila

Soul

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se národu v emotivním projevu omluvila za skandál, kvůli němuž úřady zadržely bývalého poradce Ana Čong-pona a vydaly zatykač na dlouholetou přítelkyni hlavy státu Čche Son-sil. Prezidentka odmítla jakoukoli roli ve financování nadací či sekty spojené s přítelkyní, která čelí obvinění ze zneužívání blízkého vztahu s Pak k získávání peněz.

Foto: Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

Skandál, který snížil její popularitu na minimum a ohrožuje její budoucnost v úřadě, Pak podle jejích slov prý „zlomil srdce”. Prezidentka podle agentury AP chvějícím se hlasem v očekávaném televizním projevu přislíbila, že se podvolí případnému vyšetřování své role v případu přítelkyně Čche Son-sil. Ta stejně jako již zadržený exporadce prezidentky An Čong-pon čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutili jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které spravovali.

Čche Son-sil je dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, který se prohlásil za hlavu sekty zvané Víra věčného života. Nařčení ze spojení s touto náboženskou skupinou či z podléhání jejímu vlivu, kterým Pak čelí, prezidentka rázně odmítla. I když šestkrát ženatý Čhce Te-min se stal mentorem Pak Kun-hje už v roce 1974, když byla zavražděna její matka. Tvrdil tehdy, že měl sen, v němž ho zavražděná prosila, aby pomáhal její dceři. Když Čche Te-min v roce 1994 zemřel, získala vliv na nynější prezidentku i jeho dcera.

Podle jihokorejských zdrojů zasahovala Čche Son-sil i do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Ve středu prezidentka kvůli skandálu provedla změny ve vládě, když odvolala dosavadního premiéra a ministra financí. Novým premiérem se stal Kim Pjong-čun, který v minulosti zastával vysoké postavení v prezidentské kanceláři a býval také ministrem školství. Novým ministrem financí a také místopředsedou vlády se stal Im Čong-jong.

Reklama

Výběr článků

Načítám