Hlavní obsah

Soud potvrdil doživotí pro vůdce Rudých Khmerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh
Aktualizováno

Kambodžský vrchní soud potvrdil doživotní vězení pro dva z nejvyšších dosud žijících vůdců brutálního totalitního režimu Rudých Khmerů, kteří jsou zodpovědní za smrt 1,7 miliónu lidí. Podle rozhodnutí je verdikt soudu podporovaného OSN z roku 2014 „přiměřený” vzhledem k závažnosti trestných činů a úloze obou obžalovaných, pětaosmdesátiletého bývalého premiéra Khieu Samphana a devadesátiletého hlavního ideologa Nuona Cheoua.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdci Rudých Khmerů dostali doživotíVideo: Reuters

 
Článek

Oba muži, kteří byli odsouzeni na doživotí za zločiny proti lidskosti, seděli při čtení dlouhého verdiktu netečně, uvedla agentura AP.

Nuon Chea a Khieu Samphan vinu popírají. Trvají na tom, že jednali v zájmu Kambodže a její ochrany před útočníky a že o masovém zabíjení lidí nevěděli.

Za vlády Rudých Khmerů, která se v letech 1975 až 1979 opírala o směsici zemědělského maoismu a nacionalismu, přišly o život v důsledku vyčerpání, hladu, nemocí, mučení a poprav více než tři milióny Kambodžanů, tedy nejméně čtvrtina tehdejší populace.

Vůdce Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám