Hlavní obsah

Buď ráda, že měl kondom, sdělil znásilněné dívce časopis pro teenagery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Pobouření vzbudila rada znásilněné dívce v nejčtenějším singapurském časopise pro mládež Teenage. Teta Kelly jí napsala, že chlapce nemůže vinit, protože se chovala jako dívka, která je k mání, a že může být ráda, že si vzal prezervativ. Označila dívku za příliš naivní.

Foto: Teenage Singapur

Obálky singapurského časopisu Teenage

Článek

Teenagerka se obrátila na časopis, protože si nevěděla rady. Opakovaně lhala rodičům, aby se mohla scházet s chlapcem na místě, kde je nikdo nekontroloval.

Právě s ním poprvé pila víno, líbala se a nechala se mazlit předtím, než ji svlékl. Svěřila se, že pila tak moc, že neprotestovala. Víc už si nepamatovala. Ráno se probudila vedle něj nahá a on jí řekl, že nevěděl, že byla panna.

Kelly Chopardová, která vede rubriku, jí v článku Znásilněna poté, co lhala mámě, odpověděla:. „Nemůžete ho obviňovat, že si myslel, že sexuální styk byl v pořádku, že si myslel, že nejste panna. Upřímně chápu, proč to ten kluk špatně pochopil. Vytvořila jste dojem, že všechno bylo v pořádku. Přijala jste víno, pak došlo na tanec, líbání.“ Dodala, že dívka byla „naivní a nezkušená“ a že může „být vděčná, že si navlékl kondom, takže tu jsou jen malé obavy z neplánovaného těhotenství a z přenosu sexuálních nemocí“.

Reakce Chopardové ale vyvolala ohromné pobouření, i když podle BBC není jasné, zda dopis, na který odpovídala, byl skutečný.

Časopis se omluvil

„Nemohu uvěřit, že tento zpátečnický, sexistický a oběť obviňující nesmysl byl publikován,“ komentovala radu jedna čtenářka na Facebooku. Další dodala: „To je důvod, proč se dívky bojí nahlásit znásilnění.“

Časopis se poté omluvil na Facebooku s tím, že článek „neměl vytvářet dojem, že znásilnění je akceptovatelné.“ Omluvila se i Chopardová, která je podle časopisu zkušená pedagožka a třicet let se zabývá problematikou školních dětí a mládeže, přičemž radí i rodičům. „Nikdo nelituje tuto dívku víc než já,“ uvedla. „Nebyl tu záměr obviňovat oběť, jen pokus upozornit na to, že její jednání mělo důsledky,“ dodala.(Omluva zde)

Chopardovou zkritizovala i jediná organizace pomáhající v Singapuru obětem sexuálního násilí Aware. „Je chybou obviňovat oběť,“ uvedla Jolene Tan z organizace. Dodala, že se ”teta” v radě zaměřila na nevhodný úsudek dívky, ale „nic nenaznačilo, že uznává, že se s obětí špatně zacházelo“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám