Hlavní obsah

Čeští a slovenští turisté se stali v Etiopii terčem brutálního útoku, řidiče jim zastřelili

Právo, Novinky, Alex Švamberk, Ivan Vilček
Praha/Bratislava

Skupina čtyř českých a šesti slovenských turistů se stala v Etiopii terčem brutálního útoku, při kterém byl zastřelen místní řidič, jenž s nimi jel. Jedna slovenská účastnice byla zraněna, Čechům se nic nestalo a jsou již zpátky v tuzemsku, potvrdila Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopií zmítá násilí.

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí může potvrdit, že 7. listopadu byla v západní Etiopii přepadena skupina šesti slovenských a čtyř českých turistů, kteří do Etiopie přicestovali se slovenskou cestovní kanceláří. Byli přepadeni šestičlennou skupinou ozbrojených lupičů, kteří vzali turistům kreditní karty, peníze a další cennosti,“ řekla Novinkám Valentová.

Podle ní došlo při přepadení ke zranění slovenské turistky. „Z českých turistů nebyl zraněn nikdo. Zároveň byl při potyčce postřelen i etiopský řidič. Byl převezen do nemocnice, kde svým zraněním podlehl. Podle našich informací jsou již všichni čeští občasné, kteří byli v Etiopii přepadeni, zpátky v České republice,“ dodala Valentová.

O případu informovalo i britské ministerstvo zahraničí, podle něhož byla skupina přepadena v Surmě Woredě u Mizanu v provincii Jižní národy, národnosti a lidé.

Na turisty mířili střelnými zbraněmi

Děsivý zážitek vylíčil slovenskému serveru topky.sk člověk, který byl ve styku se slovenskými účastníky poznávacího zájezdu organizovaného slovenskou cestovní kanceláří. Popsali mu, jak strašné to byly okamžiky: „Můžu říct, že když na vás míří osm chlapů se samopaly a před vašima očima zastřelí místního 32letého řidiče, který má sedmiletou dceru, poté, co jim dáte všechny peníze, doklady, mobily, foťáky, elektroniku a přitom vidíte, že tím to nekončí...“

Skupina turistů jela ve třech automobilech Land Cruiser. Jižně od města Jimma zastavila skupina lidí, která na ně házela kameny. Turisté se domnívali, že je chtějí okrást a dali jim všechno, co měli u sebe. Místní řidič vystoupil a šel s ozbrojenci vyjednávat. Vystřelili na něj. Útočníci poté kamenem udeřili do hlavy jednu z turistek a dalšího účastníka zájezdu pořezali. Češi a Slováci přiznali, že se báli o život. Střelbu naštěstí slyšeli místní strážníci a po jejich příchodu, ozbrojenci zmizeli.

Mezi turisty byla i slovenská lékařka, která se snažila postřelenému řidiči pomoct. Odvezli ho do nejbližší vesnice, ale zásah do ledviny byl natolik vážný, že řidič zemřel.

Naplánovaná akce

Turisté vyjádřili přesvědčení, že ozbrojenci o jejich příjezdu věděli, protože vstup do každé oblasti je potřebné dopředu ohlásit. Šokovaní Češi a Slováci nechtěli v cestě pokračovat a žádali okamžitý návrat domů.

Situaci jim komplikoval fakt, že lupiči některým odcizili doklady. „Můžeme potvrdit, že s turisty se setkali zástupci velvyslanectví v Addis Abebě, kteří pomáhali při vydání náhradního dokladu pro jednu z turistek,“ uvedl Igor Skoček ze slovenského ministerstva zahraničí. Na český zastupitelský úřad se neobrátili, to udělala až slovenská ambasáda, řekla Valentová: Následně vyrozuměli nás. Z naší strany nebylo potřeba žádné asistence.“

Turisté se potom vrátili do Evropy, uvedly topky.sk.

Varování před cestami do Etiopie

V Etiopii zůstal pouze český průvodce, který čeká za dva týdny další skupinu turistů. „Naše klienty přepadli v tzv. zelené, absolutně bezpečné zóně,“ přiznal ředitel cestovní kanceláře Ľuboš Fellner.

„Naše ambasáda kontaktovala slovenskou cestovní kancelář, jestli se nechystá nějaký takový výlet v uvozovkách organizovat a zda tam má hlášené Čechy. Bezpečností situace tam není úplně dobrá,“ řekla Novinkám Valentová.

„Ministerstvo zahraničních věcí už delší dobu upozorňuje na zhoršenou bezpečnostní situaci v Etiopii, kde byl vyhlášen výjimečný stav v souvislosti s demonstracemi. Všem Čechům, kteří se tam chystají, doporučujeme, aby velmi pečlivě zvážili, zda je nutné cestu uskutečnit a pokud ano, aby stále dbali na zvýšenou opatrnost, “ dodal ještě.

České i britské ministerstvo varuje před cestami do Etiopie, vyhnout se je potřeba především východu země.

Demonstrace v Etiopii

V zemi panuje od 9. října kvůli střetům mezi vládnoucími Tigrejci a většinovými Oromy a Amháry výjimečný stav. Během něj bylo zadrženo přes 11 000 lidí, uvedla etiopská televize. Většinou jsou stíhání kvůli podněcování k násilí a poškozování majetku či narušování veřejné dopravy.

Nepokoje, které vedly k vyhlášení výjimečného stavu, byly podle BBC nejsilnější, jaké Etiopie zažila v uplynulých dvaceti letech. Od loňského listopadu přišlo podle organizací na ochranu lidských práv při protivládních protestech o život 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám