Hlavní obsah

Americké drony zabily v Afghánistánu dva vůdce Al-Káidy

– Washington • Aktualizováno

Americká armáda při útoku bezpilotních letounů usmrtila v Afghánistánu dva nejvýše postavené vůdce teroristické organizace Al-Káida operující v zemi. Oznámil to ve středu mluvčí Pentagonu. Útok byl proveden v odlehlé oblasti afghánské provincie Kunar. Afghánská rozvědka podle AFP v pátek smrt vůdců potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci u bezpilotního letounu MQ-9 Reaper

Článek

„Farúk Katání, Bilál Utábí a třetí člen skupiny byli zabiti při koaliční palbě v provincii Kunar," sdělila afghánská rozvědka NDS v prohlášení. "Úder byl proveden v koordinaci s NDS," dodala.

Podle amerických armádních činitelů šlo o nejvýznamnější podobnou operaci za posledních několik let.

Jedním z cílů byl Farúk Katání, který velel jednotkám islamistů na severovýchodě Afghánistánu. Byl údajně jedním z hlavních plánovačů teroristických útoků na americké a spojenecké cíle v zemi. Muž byl v USA evidován ve speciálním seznamu "globálních teroristů".

Druhým usmrceným teroristou byl Bilál Utábí, který v Afghánistánu budoval výcvikové základny, z nichž islamisté podnikali útoky proti spojeneckým silám. Jeho úkolem bylo rovněž verbovat a cvičit zahraniční bojovníky.

Katání byl považován za nejvyššího velitele Al-Káidy v Afghánistánu. Utábí byl ve velitelské hierarchii dvojkou či trojkou, uvedl mluvčí Pentagonu. Operace, jejíž výsledky se stále vyhodnocují, podle něj výrazně omezí schopnost Al-Káidy organizovat teroristické útoky ve světě a sníží rovněž operační možnosti islamistů v boji proti afghánské armádě.

Související téma:

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Výběr článků

Načítám