Hlavní obsah

Desítky lidí zahynuly při demonstraci etiopského etnika, na které upozorňoval olympijský maratonec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba

Nejméně 52 mrtvých a další desítky zraněných si vyžádala tlačenice, která propukla při policejním zásahu proti protestu na náboženském festivalu v etiopském regionu Oromia. Část lidí byla ušlapána. Policie použila proti demonstrujícím slzný plny, gumové projektily a obušky. Na obtížnou situaci Oromů v létě na olympiádě v Riu upozornil maratonec Feyisa Lilesa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tlačenici při protestu v Etiopii zemřelo 52 lidíVideo: AP

 
Článek

Aktivista hájící práva Oromů Jawar Mohamed podle BBC uvedl, že v Bishoftu, kam se na náboženský festival sjel ohromný počet účastníků, bylo zabito až na 300 lidí, protože vojáci do demonstrantů stříleli a dokonce po nich pálili z vrtulníků, takže mnozí skákali z útesu do jezera.

Podle agentury AP na nedělní festival Oromů dorazily dva milióny lidí, kteří skandovali „Potřebujeme svobodu” a „Potřebujeme spravedlnost”.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Demonstrující Oromové

Etiopský premiér Hailemariam Desalegn po tragédii vystoupil v televizi, kde popřel informace, že by bezpečnostní síly použily ostré náboje.

Obvinil organizátory protestu, že způsobili „předem chaos“, který vedl k tomu, že lidé zemřeli po pádu v roklinách. Slíbil, že „exponenti sil zla“, kteří podle něj vyvolali tragédii, budou postaveni před spravedlnost.

Policejní síly údajně zasáhly, když účastníci akce začali házet na policisty lahve a kameny.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Účastníci demonstrace v Bishoftu utíkají po zásahu police, která použila slzný plyn

Nespokojenost většiny

V Etiopii v poslední době sílí protesty nejpočetnějších Oromů a Amhárců, kteří si stěžují, že jsou utlačování ze strany menšinové tigrajské elity. Ve volbách získala vládní strana 100 procent křesel v parlamentu.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopští policisté sledují demonstranty v Bishoftu.

Protesty se rozhořely loni v listopadu, když vláda přišla s plánem rozšířit hlavní město dál do Oromie. Místní chudí zemědělci se obávali, že by ztratili svou půdu a byli vyhnáni.

Protest maratonce na olympiádě v Riu

Na situaci Oromů upozornil na olympiádě etiopský maratonský běžec Feyisa Lilesa. Navzdory pravidlům zakazujícím politická vyjádření, když probíhal cílem jako druhý, zkřížil ruce nad hlavou jako výraz odporu proti násilí. Gesto se používá při manifestacích proti etiopské vládě.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Feyisa Lilesa probíhá cílem maratónu se symbolickým gestem

„Etiopská vláda zabíjí Oromy, bere jim půdu a zdroje, takže Oromové protestují. Já podporuju jejich protesty, protože jsem sám Oromo. Stojím za všemi protesty, ať jsou kdekoli, protože Oromové jsou můj kmen,“ řekl po závodě Lilesa.

„Moji příbuzní jsou ve vězení, a pokud mluví o demokratických právech, jsou zabiti. Zvedl jsem ruce na podporu protestu Oromů,” dodal maratonec na tiskové konferenci, kde gesto zopakoval.

Běžec dal najevo obavy i obavy o svůj život: „Jestliže mě nezabijí, pošlou mě do vězení.“

Ze strachu se po olympiádě nevrátil do vlasti a odjel do USA, ale v posledním zářijovém týdnu v rozhovoru pro list New York Daily News řekl, že tam zůstat nechce. Stýská se mu po rodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám