Hlavní obsah

Za zničení památek v Timbuktu si vůdce islámských radikálů odsedí devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud v Haagu poslal v úterý malijského radikála Ahmada Mahdího Fakima na devět let do vězení za zničení kulturních památek v Timbuktu. Jedná se o vůbec první případ, kdy soud vyhodnotil zničení kulturních památek jako válečný zločin. Informovala o tom BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za zničení kulturních památek v Timbuktu dostal radikál devět letVideo: Reuters

 
Článek

Fakim v roce 2012 přikázal svým bojovníkům zničit historická mauzolea, která byla organizací UNESCO označena za světové kulturní dědictví. [celá zpráva]

Islamista se k činu přiznal, soudci nicméně dospěli k závěru, že Fakim neprojevil „lítost ani empatii“, konstatovala BBC.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Odsouzený islamista Ahmad Mahdí Fakim

Konkrétně byl Fakim souzen za zničení devíti mauzoleí a brány mešity. Hrozilo mu až 30 let vězení. Bývalý učitel, kterému je kolem čtyřiceti let, byl horlivým členem radikální tuarežské skupiny Ansar Dine, která byla napojena na Al-Káidu v islámském Maghribu.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v Timbuktu

Centrum vzdělání islámského světa

Timbuktu bylo jedním z center islámu mezi 13. a 17. stoletím a přispělo k jeho rozšíření do západní Afriky. Působilo tam skoro dvě stě škol a univerzit, které navštěvovali studenti z celého islámského světa.

V mauzoleích ležely ostatky zakladatelů města a významní klerikové, které mnozí obyvatelé považovali za svaté. To je v očích sunnitských fundamentalistů rouhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám