Hlavní obsah

Světoví politici myslí jen na sebe, stavějí se nad lidi, je zklamán šéf OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který na konci roku skončí ve své funkci, je zklamán tím, že světoví lídři myslí víc na udržení se u moci než na zlepšení životních podmínek svých národů. Pan Ki-mun, který stojí v čele OSN již deset let, se tak vyjádřil v nezvykle otevřeném rozhovoru pro agenturu AP.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Generální tajemník OSN pan Ki-mun

Článek

Současné světové problémy nezpůsobují běžní lidé, jsou často „zapříčiněny politiky”, upozornil šéf OSN. Pro mnoho vůdců je rozhodující, aby byli „zvoleni jakýmikoli prostředky”, řekl. „A když už jsou u moci, myslím, že se staví nad lidi… a vytvoří se velká propast. Vládnou nad lidmi a jsou většinou zkorumpovaní a nerespektují hlasy lidí,” dodal.

Jako příklad uvedl šéf Spojených národů situaci ve válkou zmítané Sýrii, kde násilí prodlužuje spor o budoucnost prezidenta Bašára Asada. „Na osudu jednoho muže by neměla záviset celá tato krize,” řekl Pan Ki-mun s tím, že vedení Sýrie nejde o principy. Prozradil také, že na něj někteří politici naléhali, aby například nenavštívil nějaké místo, na kterém se vzápětí sami objevili. „Byli to oni, kdo tam chtěl být první a sbírat body,” tvrdí s tím, že kdyby uvedl jména dotyčných politiků, bylo by to „docela výbušné”.

Chtěli, abych mlčel

Západní politici podle Pan Ki-muna na rozdíl od něj komunikují většinou prostřednictvím různých prohlášení, což je prý snadné. Také na něj údajně tlačili, aby něco neříkal.

„Lidé tvrdí, že jsem byl zticha a nemluvil o lidských právech, ale mohu vám říct, že jsem mluvil víc než kterýkoli ze západních politiků, kteří jsou velmi opatrní,” prohlásil šéf OSN.

Za výjimečné v dějinách OSN označil Pan své rozhodnutí odvolat vedoucího mise OSN ve Středoafrické republice, kde některé mírové jednotky OSN sexuálně zneužívaly místní ženy.

Pan se taky kriticky postavil k chodu OSN, jejíž rozhodovací procesy často vyžadují souhlas Valného shromáždění anebo Rady bezpečnosti, kterou může zablokovat jediný stát s právem veta. „Je to spravedlivé? Je to rozumné v 21. století, když máte 193 členských států?” podotkl. Po odchodu z funkce se Pan hodlá vrátit do své vlasti, Jižní Koreje, kde hodlá všemi prostředky přispět k usmíření mezi ní a Severní Koreou.

Anketa

Povyšují světoví lídři vlastní prospěch nad obecné blaho?
Ano
98,9 %
Ne
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1453 čtenářů.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám