Hlavní obsah

USA dají Laosu 90 miliónů dolarů na likvidaci nevybuchlých bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vientiane

Americká vláda slíbila, že v příštích třech letech věnuje 90 miliónů dolarů na odstraňování nevybuchlých bomb, které Spojené státy shodily na území Laosu za vietnamské války. Oznámení Washingtonu přišlo v době, kdy je prezident Barack Obama v Laosu na návštěvě. Je prvním americkým prezidentem, který do této země na jihovýchodě Asie zavítal.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama při návštěvě v laoské metropoli Vientiane

Článek

Šéf Bílého domu prohlásil, že „Spojené státy mají morální povinnost pomáhat Laosu zacelit válečné rány”.

O Laosu se mluví jako o nejvíce bombardované zemi na světě. Na laoském venkově stále leží milióny nevybuchlých kazetových bomb, které zde zůstaly po amerických náletech, jimiž se americké síly snažily odříznout komunistické jednotky sousedního Vietnamu.

Laoská vláda odhaduje, že v 60. a 70. letech minulého století USA svrhly při půl miliónu náletů na laoské území víc než dva milióny tun výbušnin. Po dobu devíti let tak údajně dopadla každých osm minut na Laos jedna bomba.

Bílý dům uvádí, že za posledních 20 let investoval v Laosu 100 miliónů dolarů do odstranění výbušnin, které po dopadu neexplodovaly. Za toto období klesl počet lidí, kteří v důsledku výbuchu těchto náloží ročně zahynou, z 300 na 50.

Pátrání po padlých

Šéf Bílého domu řekl, že chce návštěvu Laosu využít k navázání partnerství s touto chudou zemí po problematických vzájemných vztazích, jež poznamenala vietnamská válka. Vstřícný postoj dala najevo i laoská vláda, která v úterý slíbila, že zintenzivní pátrání po ostatcích amerických vojáků, kteří jsou od vietnamské války pohřešováni.

Obama přiletěl do komunistického Laosu, kde stále panuje vláda jedné strany, v pondělí a v úterý se sešel se svým laoským protějškem Boungnangem Vorachithem.

Před odletem do Laosu Obama v pondělí prohlásil, že ve zlepšování vztahů s Laosem chce využít jako model Vietnam. Při své květnové návštěvě Vietnamu americký prezident zdůraznil, že "si je vědom složité historie obou zemí, ale zaměřuje se na budoucnost". Podle analytiků má Obama jistou výhodu v tom, že patří do skupiny mladších amerických politiků, kteří ve válce ve Vietnamu nebojovali.

Americký prezident se v Laosu zúčastní summitu USA - Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a summitu zemí východní Asie. Na okraj summitů se měl setkat rovněž s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem. Schůzku ale Američané zrušili poté, co se filipínský prezident o svém protějšku vyjádřil s pomocí vulgarismu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám