Hlavní obsah

Vyměním si to s uprchlíkem a půjdu do tábora, nabízí se australský soudce

Canberra

Nezvyklou nabídku předložil australským imigračním úřadům penzionovaný soudce. Jim Macken napsal ministrovi pro přistěhovalectví dopis, v němž se nabízí, že stráví zbytek života v zahraničním středisku pro uprchlíky, pokud Austrálie místo něj přijme alespoň jednoho uprchlíka.

Foto: Profimedia.cz

Běženci ze Srí Lanky na Nauru na archivním snímku

Článek

„Chápu, že je to nezvyklá žádost, nicméně s ní přicházím ve vší vážnosti,“ napsal osmaosmdesátiletý Macken ministru Peteru Duttonovi.

„Můj důvod je prostý. Už nemohu mlčet, když jsou nevinní muži, ženy a děti drženi v otřesných podmínkách na ostrovech Manus a Nauru. A ještě horší je, že jsou v těchto nebezpečných a nehostinných podmínkách drženi kvůli zajištění toho, aby se žádní další žadatelé o azyl a uprchlíci nepokusili dostat do Austrálie a žádat o ochranu,“ vysvětlil Macken. Australská vláda se podle něj chová amorálně a bere si uprchlíky za lidské štíty.

Je ochoten vzdát se občanství

Macken připsal, že se nabízí k výměně za alespoň jednoho uprchlíka. „Umožní to jednomu člověku zadržovanému na Manusu nebo Nauru získat právo na australské občanství,“ podotkl bývalý soudce a doplnil, že je v případě nutnosti ochoten zříci se občanství své země.

Macken, který ve věci uprchlíků napsal také premiérovi Malcolmu Turnbullovi, svůj dopis odeslal před měsícem. Neobdržel ale odpověď, a tak o něm informoval média. Mluvčí ministerstva pro přistěhovalectví uvedla, že se zjišťuje, zda dopis dorazil.

Austrálie vyřizuje žádosti běženců o azyl ve střediscích na zmíněných ostrovech. Vláda kvůli zařízením, která pro ni provozují soukromé firmy, sklízí kritiku. Papua-Nová Guinea se chystá tábor uzavřít. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám